„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Munkások és rendőrök a filmvásznon

9/05/2021 10:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk az előző héten elkezdett beszélgetést a munkásábrázolásról; valamint a rendőrfilmek evolúciójáról is szó volt.

2021. május 08. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. május 08., szombat 13:30)
26:21
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Muszatics Péterrel az előző adásban az ötvenes évek szovjet sematikus munkásábrázolásáig, illetve az Egyesült Államok elveszített munkásosztályáig jutottunk. Ebben a műsorban a hatvanas évektől folytattuk, ahol már a hippi korszak okozta változásokra is kitértünk.

A filmtörténész elmondta, hogy ekkoriban már mindenképpen negatív jellemvonásnak számított a kispolgári lét a nyugati filmekben. És mivel napjainkig a munkás karaktere eltűnt az amerikai filmekből, hiszen az ehhez kapcsolódó osztály beolvadt a középosztályba, nem lett jelentősége annak, hogy ki mivel foglalkozik a történetben. Később aztán ennek kevésbé anyagi, mint inkább presztizs kérdése lett, tette hozzá Muszatics Péter. Mostanra pedig a lenézettből a piedesztálra emelten át végül a trendi kategóriába került a filmen bemutatott kétkezi munkás, aki visszatér a természethez, és az önfenntartó élethez.

Az interjúban elhangzott filmek címei:

Fűre lépni szabad
Rangon alul
A kis Valentino
Csodák

A műsor folytatásában Paár Ádám történész-politológussal arról beszélgettünk, hogyan változott a rendőrök ábrázolása a filmeken. Elmondta, mivel a bűnözés örök, így a bűnüldözés is.

Már a 20. század legelején készültek olyan filmek, amelyekben a rend őrei a főszereplők. Nemcsak a magányos nyomozókról szóló sztorikat szereti a közönség, hanem a mindennapjainkhoz jobban kötődő egy egész rendőrőrs életét bemutató alkotásokra is rengetegen fogékonyak.

A század második felében pedig egészen divatos lett a téma. És az sem véletlen, tette hozzá Paár Ádám, hogy az Egyesült Államokban készült a legtöbb rendőrfilm, hiszen ott alakult ki a világ első fogyasztói társadalma, tömeg társadalma, amely remek hátteret nyújt a bűncselekmények dramatizált ábrázolásához.

A beszélgetést a következő adásban folytatjuk.

Az interjúban elhangzott filmek címei:

A fekete kép
Piszkos Harry
San Francisco utcáin
48 óra
Horgász a pácban
Rendőrakadémia-sorozat
Halálos fegyver-sorozat

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021.05.08., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes