„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Híres filmes párosok

30/05/2021 10:13

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Stan és Pan, Bud Spencer és Terence Hill, Walter Matthau és Jack Lemon. A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában híres filmes párosokról volt szó.

2021. május 29. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. május 29., szombat 13:30)
26:00
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Hubai Gergely filmtörténésszel az adás elején különbséget tettünk a karakter és a színészpárosítás között. Míg előbbi mostanra szinte teljesen eltűnt a filmgyártásból, addig utóbbi óriási marketingvállalkozássá alakult.

A filmtörténész kiemelte, hogy amikor karaktereket látunk együtt, mint például Stan és Pan esetében, akkor kevésbé fontos a színész személye, sokkal inkább a két figura közötti esetleges különbözőségek, amelyre egy egész film épülhet.

Napjainkban valami hasonlót képvisel a Dwayne Johnson – Kevin Hart párosítás. A filmtörténész hozzátette, ezeknek a figuráknak nem kell mindig ugyanarra a névre hallgatniuk, vagyis nem egy sorozat részesei, pusztán ugyanazt a formát hozzák minden filmben, és így hoznak létre egyfajta alternatív filmsorozatot. Ezt tette ezt annak idején Bud Spencer és Terence Hill is, amikor közös produkciókban szerepeltek.

Hubai Gergely kiemelte, hogy manapság sokkal jellemzőbb, hogy híres színészeket „hoznak össze” az alkotók a vásznon, és ha a terveik szerint működik a kémia, akkor természetesen újra és újra megismétlik a párosítást, akár különböző műfajú filmekkel is.

Ez a bizonyos kémia megvalósulhat egy barátság keretében, ahogy a fenti példákban is, de sokkal gyakoribb, hogy szerelmi alapú a kapcsolat. Keanu Reeves és Sandra Bullock például már kétszer is egymásra talált a mozivásznon. Ahogy szívesen boronálja össze Hollywood legendás nagy színészeit is, akik évtizedekkel korábban már játszottak együtt. Így járt Robert Redford és Jane Fonda, akik a Mezítláb a parkban után több mint 50 évvel álltak újra együtt kamera elé, vagy éppen Vanessa Redgrave és Franco Nero, akik ténylegesen egy pár, és a Levelek Júliának című romantikus filmben nagy vonalakban az ő történetüket vitték vászonra a filmesek.

A fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg a műsort.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. május 22. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes