„Vásároljon
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Iskolapélda – Az Abigéltől az Éretlenekig

21/02/2021 10:48

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában megvizsgáltuk az iskola-témájú alkotásokat. Kiderül, hogy milyen feladatot látnak el a gimis sorozatok, mint a Suli; miért lehet jó pedagógiatörténeti tanulmánynak is az Abigél; és hogyan válik a társadalom lekicsinyített másává például a Reneszánsz ember ábrázolta közeg.

2021. február 20. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. február 20., szombat 13:30)
26:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológus elemzésében egészen az 1930-as évekig tekintett vissza, amikor az első iskolával foglalkozó, iskolában játszódó alkotások készültek. Az első ezek közül A középiskola volt. És ez is, úgy mint a többi ilyen témájú film ebben az időben azzal a céllal készült, hogy ráirányítsa a figyelmet az oktatás helyzetére, pontosabban bemutassa, hogy milyen reformokon mentek keresztül az intézmények, amelyek feladata a jövő nemzedékének képzése.

Ahogy haladunk előre az időben egyre nagyobb számban készülnek az iskolai témájú filmek és sorozatok, habár már egészen más okból, céllal.

Paár Ádám elmondta, egyre nagyobb szerepet kap a társadalmi különbségek bemutatása, az alkotók ugyanis rájöttek, hogy az iskola tökéletes terep arra, hogy bemutassák az egyes csoportok közötti különbségeket, legyen az etnikai, gazdasági vagy kulturális eltérés. Ugyanakkor az ábrázolt konfliktusokra egyből megoldási lehetőségekkel is szolgáltak.

A hatvanas években a Tanár úrnak, szeretettel című filmben minden lehetséges ellentét helyet kap, ami egészen újszerű volt az időszakban. Később már gyakrabban készültek olyan filmek, amelyek a tanárok és diákok szociális háttere közötti különbségre építettek. Ilyen volt a Saját szavak, a Veszélyes kölykök vagy éppen a Reneszánsz ember.

Természetesen voltak és vannak az oktatási rendszert, a vizsgákat, a tanár-diák viszonyt humoros megközelítéssel ábrázoló filmek is. Az Éretlenek nem csak Franciaországban, hanem egész Európában hatalmas sikerrel mutatkozott be a nyolcvanas években, és azóta is sokak számára „iskolapéldája” az oktatással foglalkozó filmeknek.

A kilencvenes években pedig minden napra jutott egy-egy új epizód valamely aktuális középiskolai sorozatból. Ebben az időben sugározta a tévé sokak kedvencét, a Szívtipró gimi című ausztrál sorozatot, az amerikai Sulit és a kanadai Madisont is.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. február 20., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes