„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Dívák és díjak

28/02/2021 13:18

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

Elizabeth Taylorra emlékeztünk, nem mellékesen azt vizsgáltuk,  vajon előny vagy hátrány Hollywoodban az esztétikus külső; de előtte a Golden Globe díjjal foglalkoztunk.

2021. február 27. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. február 27., szombat 13:30)
25:44
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró elmondta, az idei gála a járvány miatt rendhagyó. És nem csak azért, mert a Golden Globe-on most két helyszínről jelentkezik be a két műsorvezető, Tina Fey és Amy Poehler, valamint szigorú korlátozások vonatkoznak az átadó módjára is, nevezetesen, hogy jobbára online történik, hanem azért is, mert bár korábban mind az Oscar, mind a Golden Globe igyekezett háttérbe szorítani a streaming szolgáltatók kínálta filmeket, illetve sorozatokat, idén ez az elv nem érvényesülhet. A járvány hatására jelentősen lecsökkent mozi premierek idején az ítészeknek ugyanolyan figyelmet kell fordítaniuk a különböző, interneten elérhető műsorokra, filmekre is. És ami szintén a járvány furcsa hozadéka – tette hozzá Szöllőskei Gábor –, hogy az átadó folyamatosan elcsúsztatott dátuma most végül az Oscar eredeti időpontjára esett, amelyet a tervek szerint májusban adnak át.

Természetesen sorra vettük a fontosabb díjakat, a jelölteket, és esélyeket latolgattunk. A filmes újságíró elmondta, van idén is néhány egészen egyértelmű favorit, de ahogy az lenni szokott érhet minket meglepetés még a főbb kategóriákban is.

Az adás folytatásában Hubai Gergely filmtörténésszel Elizabeth Taylor pályájának fontosabb állomásait elevenítettük fel. A színésznő 1932. február 27-én született. Már tini lányként is a külsejével „reklámozta” Hollywood, és később is fontos szerepet töltött be a karrierjében a külseje. Hubai Gergellyel többek között arról beszélgettünk, Taylor szépségének vajon hogyan hatott a pályájára. A filmtörténész elmondta, nyilván nem mindegy, hogy milyen skatulyába kerül bele egy színész – ezért is jellemzőbb ma már egy tudatosabb karrierépítés a filmszakmában –, de attól sem szabad eltekintenünk Elizabeth Taylor esetében, hogy a korszakhoz mérten celeb életet élt, és sem a közönségnek, sem a kritikusoknak nem volt könnyű egy-egy film elbírálásakor figyelmen kívül hagyni a róla terjedő pletykákat, az éppen aktuális házasságait, magánéleti eseményeit. Hubai Gergely hozzátette, mindezzel együtt Liz Taylornak valóban sikerült ikonná válnia Hollywoodban, és a szintén külső adottságaival kapcsolatos díva státuszt kivívnia és megtartania még a karrierje vége felé is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Hangosfilm
2021.02.27.
Műsorvezető: Timár Ágnes