„Klubrádió
Café Péntek

Férfiak és nők a kamera mögött és a mikrofon előtt

26/02/2021 15:07

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Egy online filmfesztivál francia női rendezőkkel, Karsai György, a 95 éves Kurtág György és a 85 éves Bodor Ádám, valamint Süveges Rita kiállítása volt a mai Café Péntek kínálatában.

2021. február 26. Café Péntek (2021. február 26., péntek 20:00)
49:06
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Az SZFE majdnem teljes volt tanári kara felmondott. Karsai György, a Doktori Iskola vezetője azonban maradt a doktoranduszok számára évtizedek óta létesült iskola élén. Karsai György magyar klasszika-filológus, színháztörténész, egyetemi tanár elmondta az adásban, mik voltak az indokai, amikor úgy döntött, marad.

Karsai György
 
Karsai György
 

Bodor Ádám 85 éves. Ebből az alkalomból mesékkel köszöntötték az írót pályatársai, megidézve a  "Verhovina madarai" című kötetében szereplő fiktív szakácskönyvet. Erről a rendhagyó szakácskönyvről beszélgetett Váradi Júlia az egyik szerzővel, a Marosvásárhelyen élő író-irodalomesztéta Selyem Zsuzsával.

Bodor Ádám
 
Bodor Ádám
 

A múlt héten, Kurtág György 95. születésnapján négy napig tartó koncertsorozatot és a nemrég elhunyt Kurtág Mártára emlékező ünnepséget rendeztek több budapesti koncert helyszínen. A ma is komponáló, sőt előadó Kurtág Györgyről és a családról beszélgettünk az ugyancsak nemzetközi hírű zeneszerzővel, ifj. Kurtág Györggyel.

Baszámoltunk Süveges Rita Mellete minden csupa gaz című killításáról, aminek az Inda Galéria ad otthont.

Süveges Rita képe
 
Süveges Rita képe
 

Nők a kamera mögött a címe egy mostantól március 10-ig tartó francia filmsorozatnak, amelyet a Francia Intézet ingyen bocsát a közönség rendelkezésére. A több kiváló, neves rendező által készített filmről és a sorozatról a Francia Intézet sajtóattaséja, Uzsán Zoltán mesélt a hallgatóknak és remélhetőleg nézőknek.

Nők a kamera mögött - Francia Intézet
 
Nők a kamera mögött - Francia Intézet
 
Café Péntek
2021. február 26. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia