„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

The End, Fin, Konyec – Hogyan kell befejezni egy filmet?

29/08/2021 15:33

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a stáblista felvillanása előtti perceket elemeztük. Választ kerestünk arra, hogy mitől lesz igazán emlékezetes egy film befejezése, vannak-e szabályai a lezárásnak, és persze, hogy a végének valóban a végén kell-e lennie.

2021. augusztus 28. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. augusztus 28., szombat 13:30)
26:38
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Bárdos Csaba filmesztéta elmondta, hogy bár az igazi mesterművek nem folytathatók, nem ritka, hogy az alkotó a filmje utolsó képkockáin már utal a következő művére. Példaként hozta fel a Psychót, amelyben Hitchcock a kitömött állatokkal és többek között a szereplők névadásával már jelezte, hogy a Madarak lesz a következő filmje. Hasonló módon a Ponyvaregényben megjelenő ikonikus kard is egy olyan motívum, amely Tarantino következő munkájában, a Kill Billben kerül elő.

Az is kiderült a beszélgetésből, hogy egy befejezés sokszor azért lesz hatásos, mert a szerző ránk bízza, mit szeretnénk belelátni, mint a Simon Mágusban, vagy az Elveszett jelentésben. Ahogy az is nagyon sok többletjelentést ad egy műnek, ha korábbi ikonikus művek előtt tiszteleg, mint ahogy a Profiban tették azt az utolsó jelenetben.

Bárdos Csaba kiemelte, hogy a sorozat könnyebb helyzetben van, ha folytatásról van szó, hiszen több idejük van kidolgozni a karaktereket, akiknek a történetét talán mindig lehet folytatni.

Azt is hozzátette a filmesztéta, hogy a filmek ereje sokszor nem is a befejezésükben rejlik, hanem azokban az apró részletekben, amelyek miatt újra akarjuk nézni őket.

Bárdos Csaba filmesztétával a következő adásban folytatjuk a témát, amikor többek között David Lynch történetmesélési stílusáról is szó lesz.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. augusztus 28., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes