„Köszönjük,
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Tavaszi nagytakarítás

11/05/2024 19:11

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Tavaszi nagytakarítás volt a legutóbbi témánk, nem csak kívül, belül is. Szóba került, hogy mi az összefüggés az otthoni rend és a fejünkben lévő rend között, valamint az is, hogy nem minden szemét, ami annak látszik.

2024. május 08. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. május 08., szerda 10:05)
91:55
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Szemétszedő túrák és erdőtakarítás volt a fókuszban Petényi Mirkóval, Herendi Kata pszichológussal a lelkünkben tettünk rendet, és szóba került az is, hogy mi az összefüggés az otthoni rend és a fejünkben lévő rend között. Nemes Takách Katával arról volt szó, hogy nem minden szemét, ami annak látszik, Bodon Judit dietetikust arról kérdezzük a szerdai Ötösben, hogy van-e értelme a tisztítókúráknak. Nagygyörgy Zoltán, a Magyar Élelmiszerbank szóvivője pedig arról mesélt, hogy hogyan hasznosíthatjuk a felesleges élelmiszert.

 
Szalai Kriszta, Nemes Takách Kata és Epres Attila
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

A rendetlenség, a nem használt holmik szortírozása nemcsak akkor hasznos tevékenység, ha vendég áll a házhoz. Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy pszichés jóllétünkhöz is nagyban hozzájárul, ha rend van körülöttünk. Kedvcsinálóként a szerdai Ötös adásában olyan témák között szemezgettünk, amik lendületet adnak ahhoz, hogy a tavaszi nagytakarítás ne csak nyűg legyen-

Az otthoni nagytakarítás első lépese, hogy a felhalmozódott tárgyakkal kapcsolatban feltegyük magunknak a kérdést:  ha a kezünkbe vesszük a szóban forgó darabot, mit érzünk? a ruhásszekrény akasztójáról leemelt kinyúlt, kifakult, netán lyukas régi darab örömet jelent-e számunkra? Miért ragaszkodunk egy évekkel ezelőtti agyonfirkált naptárhoz? Azok a tárgyak, amik nincsenek mindennapi használatban, mégis pakolgatjuk őket ide-oda, miért kedvesek a számunkra?

 
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Nem lomokat, hanem emlékeket őrzünk, nem a tárgy a lényeg, hanem az érzelmi kötődés, egy kiszárított rózsa, egy megfakult koncertjegy, vagy az első külföldi utunkon elcsent hamutartó mind-mind egy szelete az életünknek. És az emlékek között szelektálni sokkal nehezebb, mint a tárgyak között. Hogy lehet hatékony a tavaszi nagytakarítás, és hogy rakhat rendet a lelkünkben is? Többek között erről szólt a szerdai Ötös.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. május 08., szerda 10:05