„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Briliáns elmék

6/04/2024 10:19

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Polihisztor, géniusz, lángelme. Hívhatjuk akárhogy, a különleges zsenivel megáldott emberek életét általában egyszerre kíséri végig a csodálat és a csodálkozás. Van, aki elképesztőnek tartja őket, van, aki csodabogárnak, van közöttük, aki egy-egy területen kiemelkedő, más pedig épp abban felülmúlhatatlan, hogy annyi mindenhez ért. Briliáns elmék voltak a szerdai Ötös vendégei.

2024. április 03. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. április 03., szerda 10:05)
96:55
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Néhány évtizeddel ezelőtt, ha egy gyerek már egész kicsi korában kiválóan számolt, folyékonyan olvasott és tudott írni, akkor azt mondtuk rá, zseni. Ma, ha egy gyereket az átlagnál jobban érdekli egész pici korában a matematika, ügyesebben számol óvodás korábban, mint egy általános iskolás, olvas ahelyett, hogy a kortársaival játszana, gyakran azt mondjuk rá, autista. Simon Zoltán pszichológus többek között azért érkezett a stúdióba, hogy segítsen megérteni a jelenséget, megtalálni a határokat, és rendbe tenni az értelmi és érzelmi intelligenciával kapcsolatos különböző kérdéseket.

Szász Marcit, a kilencvenes évek csodagyerekét sokáig árgus szemekkel figyelte Magyarország a televíziós képernyőjén keresztül. Mindenki kíváncsi volt a kisfiúra, aki 195-ös IQ-jával már 5 éves korában kiemelkedett társai, sőt az átlagemberek közül. Marci arról is beszélt az Ötösben, hogy mit csinál most, és végül miért nem fejezte be az egyetemet.

Dr. Kovács Attila reumatológus, kvízprofesszor már több autót és többmillió forintot nyert televíziós kvízjátékokon, szerinte a siker nem csak a tudáson múlik.

Dr. Kovács Attila (a rendezői jobbon álló játékos) 1999-ben a Mindent vagy semmit c. műveltségi vetélkedőben.

Szemerédi Endre matematikustól Szalai Kriszta és Epres Attila azt is megkérdezte, hogy valóban többször előfordult-e, hogy a szomszédok kihívták rá a rendőrséget, mert a tető szélén szeretett a legjobban matematikai feltevéseire megoldást találni.

Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, fejszámolóművész pedig arról is mesélt, hogy miért van szüksége a számokra annak, akinek ott van már a zene is.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
Szerkesztő: Kerekes Bori
2024. április 3., szerda 10:00