„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Ott fenn, a végtelenben

23/03/2024 08:33

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Mi, akik csak lentről figyeljük a csillagos égboltot annyi mindent képzelünk a sötétség és a ragyogás közé: az ismeretlent, a távolit, új világokat, a számunkra elérhetetlent, ami mégis az életünk része. De vannak olyanok, akik arra tették fel az életüket, hogy amennyire csak lehet, feltérképezzék és megismerjék ezt az ismeretlent. Csillagok és csillagászok – róluk szólt a héten a szerdai Ötös.

2024. március 20. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. március 20., szerda 10:05)
95:54
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Fockter Zoltán csillagász és fizikatanár. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban is gyerekekkel foglalkozik. Azt mondja, a megfelelő eszközökkel, a korosztálynak megfelelően minden gyerek érdeklődését felkeltik a csillagok. Az egyik legrégebbi tudományágról van szó, Magyarországon mégsem része az oktatásnak a csillagászat. Érintőlegesen, itt-ott, épp csak az említés szintjén találkoznak a gyerekek csillagászattal az iskolában annak ellenére, hogy külföldön több országban legalább egy tanévben külön tanóra keretében tanulják a diákok.

Boldog Ádám és Szabó Norton mindketten a Csillagászati és Földtani Kutatóintézet csillagászai. Fiatalok, de hatalmas tudással rendelkeznek, és elképesztő szenvedéllyel beszélnek a munkájukról. Például az exobolygókról, érdekes kutatásokról, a csillagászat történetéről, és arról, hogy miért lehet ebbe a világba beleszeretni. 

Németh Anikó színházi közönségszervező és szenvedélyes űr-rajongó. Minden lehetséges fórumon, programon, webkamerán és online csillagvizsgálón keresztül követi, hogy mi történik a világűrben. Hobbiján keresztül ismerkedett meg Detre Örs Hunorral, aki a James Webb űrteleszkóp egyik fejlesztője, és szintén Szalai Kriszta és Epres Attila vendége volt az Ötösben.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
Szerkesztő: Kerekes Bori
2024. március 20., szerda 10:00