„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Nyughatatlanok

14/04/2024 09:40

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Ők voltak a főszereplői a szerdai Ötösnek. Olyanok, akik választhattak volna maguknak olyan hobbit vagy munkát, amivel nem kockáztatják a testi épségüket, vagy az életüket, de nekik mégis lételemük a rizikó.

2024. április 10. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. április 10., szerda 10:05)
92:59
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Veszélykeresőket hívtunk a héten a szerdai Ötösbe, hogy izgalmas és kalandos életükről meséljenek nekünk. Sándor Mihály magashegyi túravezető, Simonics Péter siklóernyő-oktató, Szilágyi Zoltán extrém futó és Gavalda Kinga kaszkadőr voltak Szalai Kriszta és Epres Attila vendégei.

 
Hegyek, Altaj
 
 

A túrázót, a mászót valami vonzza a hegyek felé. Fizikai erőpróba, mentális összpontosítás, a természet mély ismerete. Ez a különleges vonzalom a magashegyi túrázásban teljesedik ki. Nem veszélytelen ez a szenvedély. A legtöbb mászó veszített már el a hegyek miatt valakit, vagy ő maga is került már bajba. Ilyen Simonics Péter erdész is. Ő azt mondja, hogy a magashegyi túrázás során egy olyan, a városi életet élők számára ismeretlen, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ember, ami különleges tapasztalás, semmivel sem összehasonlítható élmény. Bár Péter szerint, ha valaki pontosan betartja a szabályokat, megfelelő a felszerelése, és felkészült, azzal nem történhet baj. Ő maga négy gyereke miatt mégis úgy döntött, hogy felhagy a túravezetéssel, de azért a hegyeknek nem fordított hátat.

siklóernyő
 
siklóernyő, kép: Pexels.com
 

Simonics Péter is a hegyek szerelmeseként kezdte, de ő még ennél is magasabbra vágyott. Az elsők között kezdett el siklóernyőzni az országban. Oktató, túravezető, tandempilóta, biztonságtechnikai szakoktató, tesztpilóta, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, világrekorder pilóta. Siklóernyővel 1992 óta versenyez, sokszoros magyar bajnok. 2002-ben Forgó Szilárddal együtt világcsúcsot repült Brazíliában. Szerinte a siklóernyőzés nem veszélyes, de sok veszélyes pilóta van. Szabadságról, felszabadulásról, kockázatvállalásról és szenvedélyről bővebben az Ötösben.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pexels.com

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. április 10., szerda 10:05