„Köszönjük,
Reggeli gyors

Szülők: a hivatalt ki kell zárni az iskolaérettség megállapításából

3/03/2021 15:52

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Szülői Hang közösség azt kéri a kormánytól, hogy iktassa ki az iskolaérettség megállapításának folyamatából az Oktatási Hivatalt, hiszen semmi értelme, hogy szerepe legyen ebben; azok tudnak jól dönteni, akik ismerik a gyerekeket – hangsúlyozta Miklós György, a civil szervezet képviselője. Törvénymódosításra várnak, miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-sértőnek találta a rendelkezést.

2021. március 03. Reggeli gyors / részlet, Miklós György (21.03.03.)
06:59
00:00

Ahogy a Telex összefoglalja, 2019 nyarán nagy vitákat váltott ki, és az ellenzék mellett számos civil szervezet is aggályokat fogalmazott meg amiatt, hogy a Fidesz–KDNP úgy változtatta meg a köznevelési törvényt, hogy az alapján a 6. évüket betöltött gyerekeknél csak állami hatóság (az Oktatási Hivatal) engedélyezheti az óvodában maradást – akár az egyéni helyzetet ismerő óvónők és más, helyi szakemberek, illetve a szülők véleményével szemben is. Ezt a február végén közzétett döntés alapján elkaszálta az Alkotmánybíróság. 

Az Alkotmánybíróság azt írta: már önmagában a kérelem (a hivatal honlapján elérhetővé tett adatlap) kitöltése és benyújtása is alapvető nehézséget jelenthet azon szülőknek, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő számítógép, internet-hozzáférés és nyomtatási vagy ügyfélkapu-hozzáférési lehetőség. Hangsúlyozták tovább:_ „A gyermeket nem kötelezettségként terheli, hogy hatéves korában megkezdje az általános iskolai tanulmányait, hanem éppen ellenkezőleg, az a jog illeti meg, hogy iskolai tanulmányait akkor kezdje meg, amikor iskolaérettnek tekinthető”.
Hangsúlyozták: „A gyermeket nem kötelezettségként terheli, hogy hatéves korában megkezdje az általános iskolai tanulmányait, hanem éppen ellenkezőleg, az a jog illeti meg, hogy iskolai tanulmányait akkor kezdje meg, amikor iskolaérettnek tekinthető”. Végül kimondták, hogy az Ab szerint az iskolaérettség megállapítása elsősorban a szülő joga és kötelessége.

Erről kérdeztük Miklós Györgyöt, a Szülői Hang közösség képviselőjét. Azt mondta: két év alatt sok tízezer gyereket, családot érintett ez az eljárás, amelyről most már kimondható, hogy alaptörvény-ellenes. Az Ab határozata szerint az Országgyűlésne június 30-ig kell törvényt módosítania, hogy a következő időszakban óvodába és iskolába járó gyerekeknek könnyebb legyen.

Azt kifogásolták, hogy elvették az óvodák jogkörét, és az Oktatási Hivatalhoz delegálták a döntést arról, hogy egy gyerek iskolaérett-e. Megnehezedett a folyamat, a régi rendszerben 30-35 ezer gyerek maradt még egy évig, ez lecsökkent idén 17 ezerre. Egyébként a szülők jó eséllyel kérvényezhették, hogy gyerekük maradhasson még egy évet, a beadványaik többségét elfogadták, de sokan lemaradtak a nem megfelelő tájékoztatás, támogatás miatt a január 15-i határidőről – tette hozzá.

Azt kérik a kormánytól, hogy iktassa ki a folyamatból az OH-t, semmi értelme, teljesen abszurd, hogy olyan hivatal döntsön, amely nem ismeri a gyerekeket. Azok tudnak jól dönteni, akik személyesen ismerik őket. Vissza kellene vonni ezt a törvényt, és olyat hozni, amely ösztönzi a szülők és az óvodapedagógusok együttműködését. Akkor születnek jó döntések, ha a szülők gyerekismerete és az óvodapedagógusok szakmai tapasztalata összeadódik – tette hozzá.

Miklós György felhívta a figyelmet: sajnos nemcsak azokat a gyerekeket érinti ez hátrányosan, akik éretlenül kerültek be az első osztályba, hanem a többieket is, mert amíg velük külön kell foglalkoznia a pedagógusnak, csökken az oktatás színvonala. Szerinte rövid távú spórolás állhat ennek a hátterében, pedig az oktatás hosszú távra meghatározza a gyerekek és az ország jövőjét is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció. Fotó MTI/Balázs Attila

Reggeli gyors
2021.03.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert