„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Éretlenek hatévesek, mars iskolába!

14/01/2021 16:13

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az a kisgyermek, aki túl korán kerül iskolába, csak kudarcokat szenvedhet. Végig, az egész iskolai élete alatt. Talán a helyhiány miatt dob ki minden hatévest a kormány az óvodából.

2021. január 14. Reggeli személy 21.01.14. Fábián Katalin
19:21
00:00

Sajátos módon indokolta azt a jogszabályt a kormány, amely szerint minden kisgyereknek, aki augusztus végéig betölti a 6. életévét, iskolába kell mennie szeptemberben. Olyan „érvek” hangzottak el, mint hogy az óvodák visszatartanak kicsiket, mert félnek a megszüntetéstől, kvázi bizonyítani akarják a szükségességüket. A másik az volt, hogy a szülők pusztán kényelmi szempontból akarják még egy évig óvodáztatni a csemetéjüket. A Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke, Fábián Katalin ezzel szemben arra gondol, hogy kevés az óvoda, kevés az óvodapedagógus, ezért kényszerítik a kicsiket iskolába. Hogy tanítóhiány is van? Az egy másik probléma.

Az óvodákban úgynevezett fejlődési naplót vezetnek minden gyerekről, ebből kiolvasható, hogy milyen területen vannak lemaradásai az átlaghoz képest, mit tettek a fejlesztéséért, meddig jutottak. Ebből kiolvasható hogy iskolaérett-e. Testileg bírja-e az iskolai terhelést, szellemileg áll-e azon a szinten, ami kell a tanuláshoz, szocializációs szintje alapján alkalmas-e a közösségi munkára, és így tovább. Korábban az volt a menetrend, hogy az óvodapedagógus és szülő közösen dönthette el: menjen a gyerek iskolába, vagy még ne. Az óvodában ugyanis van még idő, van türelem, van szakértelem arra, hogy az átlagos szintre felhozzák a gyereket. Aki éretlenül kerül iskolába, azt csak kudarcok érik, rettenetesen nehezen tudja csak behozni a lemaradását, sőt valószínűleg soha sem, az egész iskolai életének ideje alatt.

A mostani jogszabály szerint minden hatévesnek iskolába kell menni. A szülő kérhet még egy év óvodáztatást, ha jónak látja, s persze, ha egyáltalán tud a lehetőségről, törvényeket és közlönyöket olvasgat. Az óvodának, amelyikbe 3 évig járt a kisgyerek, na annak nincs beleszólása döntésbe, esetleg adhat valamilyen véleményt, de a döntést az Oktatási Hivatal hozza meg.

Fábián Katalin hangsúlyozta, hogy ez még normál körülmények között is aggályos. Most pedig, a járványhelyzetben, amikor -hosszabb-rövidebb ideig- csoportok voltak karanténban, egész óvodákat kellett bezárni, nem tudtak úgy haladni a gyerekek felkészítésében, mint más években, az eljárás nonszensz. Most kellene minden egyes gyermeket a pedagógiai szakszolgálatoknak megnézniük, és szakvéleményükkel segíteniük a szülőket a döntésben.

A kérelmeket –amelyeknek egyébként 90 százalékát el szokta fogadni a hivatal- január 15-ig nyújthatják be a szülők a hivatalhoz, pontosabban fel kellene tölteniük a hivatal honlapjára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2021.01.14. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre