„Klubrádió
Reggeli gyors

Óvodából iskolába – a szülőknek kell dönteniük

12/01/2021 14:06

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hol van már a rugalmas iskolakezdés? Egyenóvodások menjenek egyeniskolába, egyszerre lépve, ez a törvény. A szülők tehetnek valamit, csak őket nem tájékoztatják. Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője nyilatkozott a Klubrádiónak.

2021. január 12. Reggeli gyors - részlet 21.01.12. Miklós György
04:35
00:00

Azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-éig betöltik a 6. életévüket, kötelező iskolába menniük, ha érettek a váltásra, ha nem. Az óvodáktól elvették azt a jogkört, hogy pedagógiai döntést hozzanak az iskolaérettségről, így aztán több tízezer kisgyermek kerül úgy általános iskolába, hogy eleve kudarcra van ítélve. A szülők azonban kérelmezhetik, hogy a gyermekük maradhasson még egy évig az óvodában. Tavaly ezt 22 ezren tették meg. Korábban, amikor az óvodapedagógusoknak még volt szavuk, évente 30-35 ezer gyermeket találtak éretlennek az iskolakezdésre.

A Szülői Hang Közösség felmérést végzett az új helyzetről. Miklós György, a közösség képviselője úgy összegezte az eredményt, hogy vannak nagyon jó óvodák, amelyekben párbeszédet folytatnak a szülőkkel, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni, írásos szakvéleménnyel, támogató dokumentummal támasztják alá a benyújtandó kérelmet, de vannak olyanok is, amelyek erre nem fordítanak energiát, mert a jogszabály szerint nem kötelességük. A felmérés szerint csupán az esetek 44 százalékában kaptak tájékoztatást a szülők a döntés pedagógiai szempontjairól, 15 százalékban az óvodában még azt sem mondták el, hogy létezik a kérelmezés lehetősége. A kormányszervek oldalain semmiféle tájékoztatás nem található, csupán a bürokratikus eljárás ismertetése. Magukra maradtak a szülők, pedig a döntés felelőssége az övék. Ehhez képest meglepő, hogy a kérelmek 90 százalékát elfogadja a hivatal.

Átadták a Jövő Játszóterét Gárdonyban
 
 Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az újonnan felavatott Jövő Játszóterén az Életfácska Református Óvoda udvarán a Fejér megyei Gárdonyban 2020. október 29-én. MTI/Kovács Attila
 
 

Miklós György hangsúlyozta, hogy itt nem lehet sablonokat alkalmazni, minden egyes gyermek esetében egyedi döntést kell hozni. Nem elég azt nézni, hogy okos, értelmes-e a leendő nebuló. Arra is figyelni kell, hogy vajon képes-e már végigülni a 45 perces órákat, el tudja-e viselni a kudarcot, el tudja-e fogadni a felnőttek szabályait, milyen a látása, hallása, mozgása. Tehát ezernyi szempontja van az iskolaérettség megítélésének. A szülői Hang Közösség megpróbál segíteni, tanácsokat adni a honlapján, korábbi sikeres, tehát elfogadott kérelmeket is bemutat mintaként. Ám a tényleges, széles körű kormányzati tájékoztatást nem tudják helyettesíteni. Az pedig nincs.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2021.01.12. 06:00
Műsorvezető: Dési János