„Klubrádió
Reggeli gyors

Csupa rossz választ ad a kormány az oktatásban

6/01/2021 16:07

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormánynak igazából még saját ideológiája sincs az oktatásban, csupán egy vallásos, nemzeti mázzal leöntött semmi - mondja Trencsényi László.

2021. január 06. Reggeli gyors - részlet 21.01.06. Trencsényi László
13:05
00:00

Csökken a főállású tanárok száma, csökken a pálya presztízse, a fizetésből még most sem lehet egy családot fenntartani. A számok, a tendenciák mutatják, hogy a kormány az oktatásban felmerülő kérdésekre folyamatosan rossz válaszokat ad. Az például nem új keletű probléma, hogy a szakma öregszik, mégsem történik semmi érdemleges.

Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke veszélyesnek tartja azt, hogy a főállású tanárok száma csökken, mert ezzel gyengül a tantestület szerepe is, ami meghatározó volt egy-egy intézményben. Az, hogy az iskolai autonómiát elvették, a döntések a személytelen tankerületekhez kerültek, ugyanez a problémakör. A fontos csak az, hogy az órákat valakik megtartsák, semmi más. A szakképzés külön kategória, de az sem tett jót a presztízsnek, hogy az ott oktatók egy része kikerült a közalkalmazotti státuszból, ami azért adott valami védettséget.

Tanárnak lenni hosszú ideig az első generációs értelmiségivé válás járható útja volt. Ma nem az. Ki akar ilyen körülmények között tanár lenni? A versenyképes tudással rendelkezők rég kimentek a szabadpiacra, a „mozdonyemberek” magániskolákba, és nem föltétlenül elitiskolákba, hanem szociálisan érzékeny területekre.

Hogy miért ront el mindent a kormány? Trencsényi László véleménye szerint egyszerűen csacsiságból. Rendkívül alacsony a színvonal az államapparátusban is, nem akarnak maguknál okosabbakat látni. A képzettség leértékelődött, hiányzik a stratégiai gondolkodás.

A kormánynak nincs gondja az oktatásra, nevelésre, csupán annyi, hogy a saját ideológiájára gyúrja a következő nemzedékeket.  Csakhogy nem létezik ideológiája! Ami van helyette, az egy vallásos, nemzeti mázzal leöntött semmi. Lehet, hogy a szólamok szintjén rendben van, de semmi – véli Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2021.01.06. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor