„Klubrádió
Esti gyors

Nyitnak a középiskolák, pedig zárni kellene

6/01/2021 20:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A pedagógusok be sem kerültek az oltási tervbe, pedig egyes országokban már arról beszélnek, hogy az iskolák gócpontok lehetnek a járványban. A szakszervezet hiába érvel.

2021. január 06. Esti gyors - részlet 21.01.06. Nagy Erzsébet
06:05
00:00

A középiskolák egyelőre nem kaptak újabb utasítást, így hát arra készülnek, hogy 11-én indul a tantermi oktatás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem nyitni, hanem éppen zárni kellene iskolákat, illetve felső tagozatokat, az olyan korú gyerekekre otthon már nem kell külön vigyázni. A kontinensen is megjelent a koronavírus új variánsa, amely veszélyesebb az előzőnél, például Németországban már szigorítottak is az eddig érvényben lévő intézkedéseken.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja arról számolt be, hogy bizony gyerekek is megfertőződhetnek, megbetegedhetnek, erről személyes tapasztalataik vannak. Az információáramlás, a helyzet kezelése kritikán aluli a tankerületekben. Mondjuk érkezik egy családtól az információ, hogy betegük van, fertőzött lehet a gyermek, és nem történik semmi napokig. Ha az igazgató nem elég bátor, nem intézkedik, szabadon terjedhet a járvány, míg fentről elrendelik a digitális oktatást, vagy a kényszerszünetet. Nagy Erzsébet szerint semmi sem utal arra, hogy a vírus másképp viselkedne egy iskolában, mint egy hivatalban például. Az egyikben még sincs zárlat, a másikban meg igen.

Rendkívül furcsa, hogy a tanárok nem is szerepelnek az oltási tervben, amit a Magyar Orvosi Kamara is szóvá tett már. A PDSZ igyekszik megkeresni a hasonló szervezeteket, amelyek valamilyen módon kötődnek az oktatáshoz, mert el akarja érni, hogy az iskolai dolgozók –és ne csak a pedagógusok- kerüljenek be a tervbe. Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók mögött ott lenne a helyük a gyermekekkel foglalkozóknak is. Orbán Viktor arról beszél, hogy az oktatás menti meg a gazdaságot, csak épp az iskolára nem figyel a hatalom.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2021.01.06. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor