„Klubrádió
Esti gyors

Szinte biztosan itt van a mutáns vírus

6/01/2021 19:00

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nagy szerencse kellene hozzá, hogy Magyarországot elkerülje az új variáns, amely veszélyesebb, mert gyorsabban és könnyebben terjed. Nagy-Britanniát hiába zárták le.

2021. január 06. Esti gyors - részlet 21.01.06. Rusvai Miklós
07:44
00:00

Az Egyesült Királyság és Magyarország között annyi kereskedelmi és egyéb kapcsolat van, annyira sok a találkozások száma, hogy nagyon nagy valószínűséggel itt van már a Covid-19 új variánsa. Az Anglia dél-keleti részén legalább 8 hete észlelt vírust már több mint 30 országban kimutatták, például a szomszédban, Szlovákiában is, csak idő kérdése, hogy itt is észleljék.

Rusvai Miklós virológus az Esti gyorsban elmondta, hogy ez a változat mintegy 70 százalékkal gyorsabban terjed az eredeti vírusnál. Könnyebben kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik. Arra lehet tehát számítani, hogy az új fertőzések számának, a betegek, kórházban ápoltak számának lassú csökkenése megáll, stagnálás, sőt emelkedés is bekövetkezhet. Azonban a korlátozó intézkedések ebben az esetben is segíthetnek a járvány féken tartásában. Lazításra egyelőre nincs lehetőség.

Az oltási tervről Rusvai Miklós úgy vélekedett, hogy vannak benne furcsaságok, ő például saját magát sem találta benne. Olyan kategória van, hogy 60 év feletti, rizikócsoportba tartozó. Ő nem tartozik rizikócsoportba, de elmúlt 60. Most akkor mi legyen, mikor kerül sorra? A pedagógusok sincsenek benne. Az iskolabezárásokkal, illetve a középiskolai oktatás indításával kapcsolatban azt mondta, itt tényleg nehéz eldönteni, hogy az ember melyik ujját harapja. A fő gócpontok eddig sem az iskolák voltak. A teszteléseket viszont időről időre meg kellene ismételni a pedagógusoknál, hisz eddig is 1-2 százaléknyi olyan fertőzöttet találtak, akin nem látszott semmilyen tünet, nem is érzett magán semmit. Viszont ha nem szűrik ki és nem küldik haza, már számos embert megfertőzhetett volna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2021.01.06. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor