„Klubrádió

Operatív törzs: továbbra is indokoltak a korlátozások

6/01/2021 15:33

| Szerző: Klubrádió

Bár a korlátozó intézkedések ügyében a kormány dönt, Müller Cecília szerint – látva a környező országok tendenciáit – nem indokolt a lazítás. Az országos tisztifőorvos azt is hozzátette, hogy az új a vírus új mutációja még nem jelent meg itthon, de végeztek erre vonatkozó vizsgálatokat. Folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat, közel 21 ezeren kaptak eddig oltást.

Továbbra is indokolt a szigorú korlátozó intézkedések fenntartása – közölte Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy az ügyben a kormány dönt, azonban azt látni, hogy a járvány most is tart, a környező országokban pedig jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma.

Azt nem mondta, hogy milyen időtávban indokolt a korlátozó intézkedések további fenntartása, és arra sem utalt, hogy a jelenlegi intézkedések közül bármelyiket felfüggesztenék.

Közölte azt is, Magyarországon még nem azonosították be az új koronavírus-mutációt, bár végeztek erre vonatkozó vizsgálatokat.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Az Országos tiszti főorvos közölte azt is, közel 21 ezer egészségügyi dolgozó kapott eddig oltást, nagy az érdeklődés, de telefonon nem mindig elérhetők a kollégák, így az e-mailes megkeresést javasolják a magukat beoltatni kívánó egészségügyi dolgozóknak. A városi kórházak is beléptek az oltópontok közé, egyelőre még csak a saját munkavállalóikat oltják.

Tervezik a háziorvosok bevonását is az oltásba. A második körben a szociális otthonok lakóit és dolgozóit vonják be, ezért az intézményi orvosokat is kérik, hogy oltassák be magukat. Hozzátette, eddig már 78-79 ezer főre elégséges oltóanyag érkezett az országba, ezt követően hetente érkeznek az újabb mennyiségek.

Hozzátette, még mindig maradt influenzavakcina Magyarországon, és további 360 ezer gyártási tétel rendelkezésre fog állni, így mindenki megkaphatja az oltást, aki igényli. Jelenleg nem zajlik influenzajárvány Magyarországon, a járvány küszöbértékének mintegy felét értük csak el.