„Klubrádió
Reggeli gyors

Az egészségügyi dolgozók sem mind bíznak az oltásban

6/01/2021 13:05

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem egységes az egészségügyi dolgozók oltási hajlandósága. Míg az orvosok inkább beoltatják magukat, addig a szakdolgozói körben, illetve a háttérdolgozók esetében jóval nagyobb a bizalmatlanság a védőoltás iránt. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a bizalmatlansághoz és a bizonytalansághoz az elégtelen tájékoztatás és a szervezetlenség is nagyban hozzájárul.

2021. január 06. Reggeli gyors - részlet 21.01.06. Soós Adrianna
08:25
00:00

Orbán Viktor korábban, még decemberben azt mondta, hogy szükség esetén egy hétvége alatt mindenkit be tudnának oltani, az első szállítmány december 27-én megérkezett, és az kormány által elmondott adatok bebizonyosodott, hogy nem így van.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke úgy látja, hogy vegyes a kép az egészségügyi dolgozók oltási hajlandóságát tekintve. Míg az orvosok nagyobb hányada tervezi beoltatni magát, addig a szakdolgozói körben, illetve a háttérdolgozók esetében jóval kisebb az érdeklődés a védőoltás iránt.

Az eltérés okát utóbbi rétegek nem kellő tájékozottságában látja Soós. Emiatt nagyobb a félelem ezekben a körökben. A hajlandóságot szerinte az is aláássa, hogy hónapok óta azt sulykolják az emberekbe, hogy a koronavírus okozta betegség igazán az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent veszélyt. Ehhez képest az októberi, novemberi adatok világosan megmutatták, hogy minden korcsoportban megnőttek a halálozások. Azt is hozzátette, hogy minden tizedik a covid miatt elhunyt 60 évnél fiatalabb volt.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Elmondta azt is, hogy a fekvőbetegeket ellátó intézményekben könnyebb megszervezni az oltást és amióta itthon is tapasztalni lehet, hogy senki nem hal bele, az érdeklődés érezhetrően növekszik az oltakozás iránt az eü-dolgozók körében.

Azonban azzal, hogy háziorvosokat kihagyták az oltási tervből, az információáramlást is nehezítik, így nehéz tájékozódni, a folyamat pedig szervezetlenné válik. Azt is aggasztónak tartja a szervezet elnöke, hogy az lakosság sem tudja, hogyan fér majd hozzá az oltóanyaghoz, amikor már széles körben indul a vakcináció. Nem ismert az sem, hogy milyen ütemben érkeznek majd az oltóanyagok.

Soós Adrianna szerint a bizonytalan egészségügyi dolgozók eleve nehéz helyzetbe kerültek az jogszabályváltoztatás miatt. Ez visszavetette a kormánnyal szemben támasztott bizalmat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2021.01.06. 7:16
Riporter: Szénási Sándor