„Klubrádió

Nagy-Britannia teljes zár alatt

5/01/2021 08:39

| Szerző: Klubrádió

Az új mutáció mellett hetedik napja 50 ezer felett a napi szinten regisztrált fertőzöttek száma a szigetországban. Ezért kedden 0 órától ismét lockdown lépett életbe. A britek csak az alapvető legszükségesebb cikkekért és gyógyszerekért, valamint orvosi ellátásért hagyhatják el otthonaikat.

Hétfőn késő este jelentette be Boris Johnson, brit miniszterelnök, hogy a növekvő koronavírusos esetszámok miatt lényegében Anglia teljes lezárásáról döntött a kormány – írja a BBC cikkére hivatkozva hvg.hu. Hétfőn sorozatban a hetedik napon regisztráltak 50 ezer új fertőzöttet az Egyesült Királyságban.

Az intézkedés kedden 0 órától lépett hatályba. A brit miniszterelnök arra kérte a briteket, hogy csak az alapvető fontosságú cikkekért és gyógyszerekért, orvosi segítségért vagy a munka miatt hagyják el az otthonaikat – írja a portál.

Johnson szerint a következő hetek lesznek a legnehezebbek a járvány kitörése óta, de hozzátette, hogy a "küzdelem az utolsó szakaszába lép". Ezzel bizonyára a vakcinációra utalt. 

A bölcsődék ugyan még nyitva tarthatnak, de minden iskolát és egyetemet bezárnak, az intézményeknek - egyelőre - február közepéig át kell térniük a távoktatásra. Az év végi vizsgákat sem tartják meg nyáron.

Az egyéni szabatéri sportoláson kívül nincs más, a különböző sportlétesítmények zárva tartanak. 

Az istentiszteleteket, temetéseket és házasságkötéseket továbbra is meg lehet majd tartani, ám csak korlátozott létszám mellett.

Az éttermek továbbra is kínálhatnak házhozszállítást, de alkoholt nem lehet rendelni elvitelre sem.

Johnson közölte, hogy míg a koronavírus korábbi változatával sikerrel felvették a harcot, az új mutáció terjedésének sebessége aggasztó, a tudósok szerint az új változat 50-70 százalékkal fertőzőbb. A brit kormányfő hozzátette, hogy az északír, a walesi és a skót kormány is egyetért abban, hogy szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni.