„Támogassa
Reggeli gyors

Szülői Hang: A szűkmarkú állam sejlik fel az évismétlő elsősök növekvő száma mögött

2/08/2023 13:31

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Már minden huszadik elsősnek évet kell ismételnie, míg korábban az arány 3 százalék alatt mozgott. Akkor romlott ugrásszerűen, amikor az állam adminisztratív eszközökkel jócskán megnehezítette annak a lehetőségét, hogy egy évvel tovább maradhassanak a gyerekek az óvodában. "Túl sok gyereket kényszerítenek az iskolába túl korán" – mondta Miklós György a Szülői Hang képviselője a Reggeli gyorsban. 

2023. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet Miklós György 2023.08.02.
06:15
00:00

Újra emelkedett – immár 5,2 százalékra – az osztályismétlők aránya az általános iskolák első évfolyamain a 2022/2023-as tanévben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Népszava megkeresésére.

Tehát minden huszadik elsősnek, 4900 diáknak kell évet ismételnie. Az elsősöket nem osztályzattal buktatják meg, az iskola és a szülő közösen dönt, "próbálják ezt finoman kezelni", de ezzel együtt is kudarcélményt jelent a gyerekeknek – mondta Miklós György, a Szülői Hang képviselője a Reggeli gyorsban. Azoknak, akiknek meg kell ismételnie az első osztályt sokkal jobb lenne, ha az óvodában tölthettek volna még egy évet. A jelenlegi oktatási rendszer ott inkább lehetővé teszi, hogy a kevésbé jól teljesítő gyerekek megkapják azt a személyre szabott figyelmet, amire szükségük lenne – magyarázta Miklós.

Korábban az első évfolyamot megismétlők aránya 3 százalék alatt volt, akkor ugrott meg, amikor az állam adminisztratív eszközökkel jócskán megnehezítette annak a lehetőségét, hogy egy évvel tovább maradhassanak a gyerekek az óvodában. 2020 óta él ez a szabályozás, akkor gyorsan 4,5 százalékra emelkedett az évismétlő elsősök aránya – idézte fel Miklós. Akkor az illetékes államtitkár a koronavírus-járványra fogta a romló adatot, most már nincs járvány, a szám pedig még rosszabb lett – mondta Miklós.

A plusz egy év oviba járás megnehezítését a kormányzat egységesítési szándékkal indokolta, de Miklós szerint a cél, hogy az állam spórolni tudjon. Így kevesebb ideig kell finanszírozni 1-1 gyerek közoktatását. Másrészt kevés az óvodapedagógus és túltelítettek az intézmények, nyilván ezen is enyhít valamennyit a plusz egy év lehetőségének korlátozása. "Túl sok gyereket kényszerítenek az iskolába túl korán" – mondta a Szülői Hang képviselője.

 
Pixabay
 

Nem csak óvodapedagógusból van hiány, fájóan kevés a gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus és a mozgásterapeuta is, miközben a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek aránya is növekedett a 2022/2023-as tanévben, az általános iskolások 8,3 százaléka tartozik ide. Nagyrészüknek az állam meg tudná adni azt a fejlesztést, amivel jelentősen javulhatna az állapotuk, de az a tendencia, hogy bekerül a jogszabályba, hogy megvan a fejlesztés, a valóságban viszont nincs. Előírja az állam hogy mire van szükség kötelezően, közben pedig nem biztosítja az ellátást – hívta fel a figyelmet a Miklós. Ez tehát többletterhet jelent a családoknak, vagy meg tudják oldani, hogy magánúton megkapja a gyerek a szükséges fejlesztést vagy nem. A társadalmi olló pedig folyamatosan tovább nyílik – mondta a Szülői Hang képviselője.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Miklós Györggyel
2023.08.02. szerda, 8:48
Riporter: Szénási Sándor