„Köszönjük,
Reggeli gyors

Nem vették fel sehová a sajátos nevelésű igényű ikreket

5/09/2022 12:15

| Szerző: Klubrádió

"A tanítás megy vissza a múltba, a mai gyerekekhez már általában sem illik, a különlegesekhez meg végképp nem" – mondta a Reggeli gyorsban Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.

2022. szeptember 05. Reggeli gyors - részlet - 22.09.05. - Gyarmathy Éva
09:07
00:00
Szinte lehetetlen küldetés speciális igényű gyerekeknek ma iskolát találni Magyarországon, erre legjobb példa Barabás Melindáék esete. A Deutsche Welle videójában arról mesél, hogy SNI-s ikerlányaikkal 28 iskolát kerestek fel, mire a 29. vállalta, hogy felveszi a gyerekeket. Rengetegen küzdenek hasonló problémákkal, és hiába fordulnak jogvédő szervezetekhez azért, mert a törvény szerint a gyerekek oktatásának megszervezése állami feladat lenne, a valóságban a legtöbb tanintézmény inkább nem foglalkozik a speciális igényű gyerekekkel, mert nincs elég szakember, és nem is kötelezhetik az iskolákat arra, hogy befogadják őketírja a Telex.  Végül Lénát és Sárit egy alapítványi iskola vette fel.

"Egyrészt ezen a területen (is) szakemberhiány van. Ezeknek az SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyerekeknek szakértők – gyógypedagógus, pedagógiai asszisztens – segítségére van szükségük arra, hogy ugyanúgy tudjanak haladni a többi gyerekkel, és ne okozzon nekik problémát, hogy másképp tudnak tanulni. Másrészt maguk a pedagógusok sincsenek felkészülve arra, hogy ezeket a különleges gyerekeket hogy kell kezelni, arról nem is beszélve, hogy milyen maga a tanítás, ami megy vissza a múltba, a mai gyerekekhez már általában sem illik, a különlegesekhez meg végképp nem" – mondta Gyarmathy Éva.

A szakpszichológus hozzátette, hogy az integrációnak vannak feltételei. A négy feltétel közül az egyik, hogy nem lehet különleges gyerekeket csak úgy betenni a többiek közé; a másik a pedagógusok felkészítése a különleges gyerekek fogadásához, illetve úgy általában a XXI. századi módszerekhez, mivel ahogy nyílik a világ, egyre többfélék lesznek a gyerekek. A harmadik, hogy kellenének szupervízorok, akik a kérdésekre tudnak válaszolni, illetve ami általános problémának is tekinthető, miszerint extra munkáért extra pénz jár

"A trend az, hogy egyre rosszabb a helyzet, gyógypedagógus is egyre kevesebb van, ráadásul ők sem akarnak a közoktatásban elhelyezkedni. Ez a helyzet csak fokozódni fog, mert eddig ezeket az SNI-s gyerekeket nagyon jól ellátják a különböző alternatív iskolák, viszont azzal, hogy most anyagilag megnehezítették a helyzetüket, nagyon sokan be fognak zárni, és onnan is az állami rendszerbe fognak kerülni ezek a tanulók (a közoktatásban már jelenleg is 100 ezer sajátos nevelési igényű gyerek tanul). Olyan nincs, hogy egy gyerek nem kap oktatást, még a hatályos oktatási törvények szerint is mindenkinek joga van a tanuláshoz" – mondta a Reggeli gyorsban Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Gyarmathy Éva
2022. szeptember 05., szerda 07:33
Műsorvezető: Szénási Sándor