„Köszönjük,
A lényeg

KSH: Nőtt a speciális nevelési igényű gyerekek száma

22/12/2021 15:29

| Szerző: Klubrádió

Egy év alatt több mint hatezerrel megugrott a sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók száma a Központit Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Jelenleg több mint 100 ezer ilyen problémával küzdő gyermeket, tanulót nevelnek, oktatnak a köznevelési és szakképző intézményekben. A hivatal korábbi adatai szerint számuk az előző tanévben még 93 ezer hétszáz volt – írja a Népszava.

Az úgynevezett sni-s gyerekek azok a különleges bánásmódot igénylő gyerekek, akik mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékossággal, autizmus spektrum zavarral, vagy más pszichés fejlődési zavarral küzdenek, ezért különleges nevelésre, fejlesztésre szorulnak. Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus, szerint ebben a járvány okozta “oktatási káosznak” is szerepe van, ugyanakkor a kormány által 2019-ben módosított köznevelési törvény is érezteti hatását, amely hatéves kortól kötelezővé tette a beiskolázást, így 2020 januárjától már sem a szülők, sem az óvodák, csak az Oktatási Hivatal dönthet arról, egy kisgyermek iskolaérett-e.