„Köszönjük,
Reggeli gyors

Óvodapedagógus: "Egy egész nemzedéket teszünk tönkre"

11/04/2023 10:46

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egyre nagyobb a bukási ráta azon gyerekek közt, akiket az új rendelkezések alapján minősítenek iskolaérettnek, mert figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akik közvetlenül követik a gyerekek fejlődését – véli Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke.

2023. április 11. Reggeli gyors - részlet 23.04.11. Fábián Katalin
06:53
00:00

A magyarországi óvodai rendszer sokáig európai összevetésben is kiemelkedően jónak számított, mind pedagógiai, mind szervezeti szempontból. Az elmúlt években azonban romlott az ellátás színvonala, aminek talán leglátványosabb tünete, hogy nincs elég óvodapedagógus, ami még úgyis nagy problémát okoz, hogy egyre kevesebb az óvodáskorú gyerek. A szakemberhiányt sok helyen csoportösszevonásokkal próbálják orvosolni az intézmények, ez azonban csak tovább növeli a dolgozók leterheltségét – írta meg a Telex.

"Egyre kevésbé tudja megtartani színvonalát a rendszer, mert a körülmények nem teszik ezt lehetővé" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Fábián Katalin. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint ezek a körülmények azok, amelyek ellen a tanárok küzdenek nap nap után: 

  • óvodapedagógusokból is súlyos hiány van,
  • a különféle veszélyhelyzetek miatt szakképzettség nélküli dajkák és pedagógiai asszisztensek foglalkoznak a gyerekekkel.

"Nem szakképzett ember nem is foglalkozhatna a gyerekekkel, mert nem tudják felkészíteni az iskolára őket" – összegezte Fábián. Hozzátette, hatéves kortól kötelezővé tette a kormány az iskolát, amely halasztani csak akkor lehet, ha a szülő fellebbez ez ellen, és azt elfogadják. Korábban erről az óvoda döntött. 

Az új statisztikák azt mutatják, hogy egyre nagyobb a bukási ráta azok közt a gyerekek közt, akiket az új rendelkezések alapján minősítenek iskolaérettnek, mert figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akik közvetlenül követik a gyerekek fejlődését.

Emellett a dolgozók túlterheltek, és nem tudnak teljes figyelmet fordítani a gyermekekre, sokan hagyják el a pályát, ez tovább duzzasztja a problémát. A gyerekek elégtelen felkészítésével kapcsolatban úgy fogalmazott: "egy egész nemzedéket teszünk tönkre".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay.

Reggeli gyors/interjú Fábián Katalinnal
2023.04.11., kedd 8:49
Riporter: Dési János