„Klubrádió
Esti gyors

"A szülők szervezték az élőláncot, mert nem biztos, hogy jövőre még lesz óvónő meg tanár"

27/10/2022 19:13

| Szerző: Klubrádió

Csütörtök reggel Budapesten, az újabb országos pedagógussztrájk napján diákok, szülők és tanárok élőláncot alkotva álltak ki az oktatási rendszer megváltoztatásáért. A teljes fővárost körülölelő, emberekből álló sor több mint 10 kilométer hosszan elnyúlva hívta fel a figyelmet a közoktatás helyzetére, és a kapcsolódó problémákra. Bodnár Barna helyszíni riportja.

2022. október 27. Esti gyors / részlet, Bodnár Barna összeállítása az élőláncról (22.10.27.)
08:03
00:00

A Margit híd pesti hídfőjénél, a Szent István körút és a Jászai Mari tér sarkánál, és a híd déli oldalán reggel fél 8-kor főként óvodai pedagógusok és szülők gyülekeztek, több százan alkották az élőlánc ezen részét.

„Az első élőlánc is úgy szerveződött már, hogy lelkes szülők kezdtek el azon gondolkodni, hogyan lehetne a diákokat, a tanárokat és a szülőket közös platformon megmutatni, ez a mostani pedig már abszolút közös szervezés” – mondta el egy résztvevő rádiónknak. Ő azon gondolkodott, hogy hol voltak ezek az emberek eddig, de valószínűleg az utóbbi idők intézkedései rúgták be a motort náluk. Nagyon fontos hangot adni annak, hogy ez így nem oké, és nemcsak az oktatásról van szó, hanem arról is, hogy az egész rendszer javítandó, újra átnézendő, és kérdés, hogy a kormány miért nem dolgozik ezen, és ennek milyen üzenete van – tette hozzá.

Egy másik tiltakozó is arról beszélt, hogy a szülőktől indult az élőlánc, mert nem biztos, hogy a gyerekeknek jövőre lesz óvónőjük, tanítónőjük. Egy oktatásban dolgozó megszólaló azt mondta, a kormánynak le kellene ülnie tárgyalni, kinevezni egy oktatási minisztert és nyitottnak lennie a hosszútávú reformra. Az első probléma természetesen a tanárok bére – mondta. Az is elhangzott egy óvodapedagógustól: jó az, amit csinálnak, reméli, hogy elérik a céljukat, és ő marad, amíg szükség van erre. Megköszönte a szülők támogatását ebben a helyzetben.

Az élőlánc 8:45-kor ért véget, ezután a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai, szülők és diákok kíséretében a Belső Pesti Tankerületi központ elé vonultak. A körülbelül 100 emberből álló csoport a „Szabad ország, szabad oktatás” mellett több, már ismert rigmust skandált, feliratokat, követeléseket ragasztottak a tankerület ajtajára. Két tanár ment be a tankerület vezetőjéhez, hogy egy sztrájk alatti bérezésre vonatkozó kérdést tegyenek fel neki, köztük Ujlaki Tibor, a gimnázium egyik tanára.

Aki elmondta: a sztrájkbizottság feltett néhány kérdést arról, hogy hogyan akarják levonni ezt a bért. Kaptak olyan értesítéseket, hogy egész napra levonják a bért, holott tanítottak, vagy olyat is, hogy másfélszeresen. Több mint három hete nem válaszoltak a részletes, levélben feltett kérdéseikre, pedig kötelességük lett volna.

 
Demonstráció a tankerületnél, 2022. október 27., kép: Klubrádió
 

Miután a tanárok kijöttek az épületből, azt mondták hogy „nagyon korrekt beszélgetés volt”, és Marosi Beatrixék szóban ígéretet tettek nekik arra, a jogszabálynak megfelelően fogják számolni a bérezést, vagyis az lesz az arány, hogy a heti 40 órához képest mennyit sztrájkoltak.

Ezután a tanárok kiálltak az október 23-án fellépő slammer diák, Pankotai Lili mellett, mondván, „Petőfi is nagyon csúnyán tudott káromkodni”, illetve felolvasták az általuk írt nyilatkozatot, amely a közoktatás helyzete mellett az iskolai épületek leromlott állapotáról is szólt.

„Magyarországon nem jut fejlesztés annak, akinek járna. Nincs szakember annak, aki kiemelt figyelmet érdemelne bármilyen okból. Az iskolák nem akadálymentesek. Kevés az iskolapszichológus, az iskolaépületek környezetpszichológiai hatásairól pedig jobb említést sem tenni, mivel az általános műszaki állapot, az energetikai, gépészeti és egészségügyi problémát okozó penészes falak nagy gondot jelentenek. Ezért örömmel fogadtuk a hírt, hogy a tantermekben kötelező az előírt 18 fokos hőmérséklet, hiszen számos tantermünkben ennyit se ért el a hőmérő higanyszála télvíz idején” – hangzott el.

A tiltakozásoknak nincs vége, újra egységes sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete november 18-ára, a következő, Országház elé tervezett tüntetés időpontja pedig november 26.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Esti gyors
2022. október 27., csütörtök 18:15
Riporter: Bodnár Barna