„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: Ha most abbahagyjuk a tüntetéseket, csönd és terror jöhet

26/10/2022 20:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Egészen fantasztikus, hogy egy várost körülölelő élőlánc jön létre csütörtökön Budapesten – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja. Szerinte nem szabad abbahagyni az oktatásügyi tüntetéseket, mert a demonstráló tanárok ellen a kormány bosszúhadjáratot indíthat el: akik befejezik, azokat egyénileg fogják „levadászni”.

2022. október 26. Esti gyors / részlet, Nagy Erzsébet (22.10.26.)
05:22
00:00

Óriási élőláncra készülnek az oktatásügyért csütörtök reggel, és ennek ágyaztak meg szerda este fáklyás felvonulásokkal. Nagy Erzsébet, a  (PDSZ) országos választmányának tagja az Esti gyorsban azt mondta: ilyen még nem volt, egészen fantasztikus ez a kiállás. Már nemcsak a diákokról, szülők nagy tömegeiről is szóval, ahogy a szakszervezetek közül is sokan csatlakoztak október 23-án. Részletezte: országszerte 30 tankerületben, 60 helyen tartanak valamilyen demonstrációt a nagy budapesti élőlánc mellett.

A béremeléssel kapcsolatban elmondta: folyamatosan megy a brüsszelezés a kormány részéről, illetve azt mondják, „meg kell várnunk, hogy megkapjuk, ami nekünk jár” – itt a nyugati adófizetők pénzére gondolnak – és akkor majd fantasztikus béremelés lesz. Miközben a GKI Gazdaságkutató is kiadott egy elemzést arról (és ő maga is erről beszélt a tüntetésen), hogy meglenne erre a fedezet az államkincstárban, csak a kormányzati akarat hiányzik.

Elmondta, tartanak attól, hogy a kormány a tüntetők kifárasztására játszik, de szerinte ezt a tüntetési hullámot nem lehet abbahagyni. Ha befejeznék, akkor úgy járnának, mint 2016-ban, amikor „volt egy forró tavasz, aztán lett egy csendes ősz”. Azonban szerinte „csönd és terror” lehet, a demonstráló tanárok ellen a kormány bosszúhadjáratot indíthat el, akik most abbahagyják, azokat egyénileg fogják „levadászni”. Ez elkezdődött azzal, hogy kirúgtak tanárokat, akiket azóta sem lehetett pótolni a gimnáziumokban. Ha nagyon sokan beleállnak a munkabeszüntetésbe, akkor ezek a kirúgások abbamaradnak. Úgy véli, ha folytatják és egyre erősebbek lesznek, a kormány kénytelen lesz kapitulálni és megadni a béremelést. Ami önmagában nem elég, csak arra jó, hogy megálljon  a drasztikus elvándorlás a pályáról – jelezte.

Szerinte törvénytelen állapotok uralkodnak az intézményekben, hiszen a helyettesítésre is érvényesek a képesítési előírások, nem szabadna, hogy más szakosok vagy pedagógiai asszisztensek tartsanak órákat, ahogy most eljárnak sok intézményben.

Azt is elmondta: csütörtökön, az élőláncon bejelentik az újabb sztrájknapot.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. október 26., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor