„Klubrádió
A lényeg

GKI: A kormány tudna béremelést adni a tanároknak

26/10/2022 11:43

| Szerző: Klubrádió

Ha a diplomás átlagbérhez emelné a pedagógusok bérét a kormány, az sem terhelné különösebben a költségvetést.

A többi foglalkozáshoz képest jelentős kereseti hátrányba kerültek a pedagógusbérek az elmúlt években – írja elemzésében a GKI Gazdaságkutató. Ez különösen szembetűnő a fegyveres testületek diplomásaihoz képest, ahol 1,8–2,1-szeres a többlet, de a (sok érettségizettet is foglalkoztató) rendőrségi átlag is 22–42 százalékkal magasabb, mint az alap- és középfokú oktatásban foglakoztatott diplomások keresete. Ráadásul a különbség nő az életkor szerint (a 30 év alatti rendőrök keresete 24–43 százalékkal haladja meg a pedagógusukét, ami 50 év felett 45–66 százalékra nő) – írja a hvg.hu.

A GKI kutatása szerint a tanárok béremelését semmi nem akadályozza, és a költségvetésnek sem okozna különösebb megterhelést. (Feltéve, hogy valóban úgy áll a büdzsé, ahogy a rendelkezésre bocsátott adatok alapján kitűnik – a szerk.)

A kormányzati javaslat szerint a 2025-ig terjedő időszakban 77 százalékkal emelik a pedagógusok keresetét, amely a kormányzati várakozások – és az EU felé az emelés forrásáért tett ígéret – szerint akkorra a diplomás átlagbér 80 százalékát fogja elérni. Ekkora emelés önmagában is leértékeli a pedagógus hivatást, hiszen ugyanannyi idejű tanulást 20 százalékkal kevesebbre értékel – teszi hozzá zárójelben a GKI.

A GKI becslése szerint a kormányzati javaslat 2025-ig összesen közel 892 milliárd forintba kerülne úgy, hogy 2025-ben 480 milliárd forinttal lenne több kiadás, mint 2022-ben. A nettó költségvetési kiadás ugyanakkor 2025-ig összesen 525 milliárd forintra rúg, s 2025-ben 311 milliárd forintot tesz ki – a különbség oka, hogy a tanárok bruttó béréből az adók és a járulékok visszafolynak a költségvetésbe.