„Klubrádió
Reggeli gyors

"Szinte biztos, hogy a kormány meghátrál az Erasmus-ügyben"

7/02/2023 12:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egyetemeket működtető alapítványokat közbeszerzés kötelessé tette a kormány, ami alapján arra következtet Martin József Péter, hogy a Fidesz engedni fog az uniós nyomásnak. A Transparency International ügyvezetője szerint további feltételeket is megfogalmazhat az EU, mert a konstrukció egészében hibás.

2023. február 07. Reggeli gyors - részlet 23.02.07. Martin József Péter
06:54
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus programot az alapítványi egyetemeken. Erre szokatlanul reagált a magyar kormány, bejelentették például azt is, hogy a megállapodás kedvéért hajlandóak lennének kivonni minisztereiket a kuratóriumokból.

A Politico arról írt, hogy az egyetemi szférában érzékeny ponton találhatja el az EU a magyar kormányt. A 40 millió eurónyi forrás, amelyet az Erasmus finanszírozására biztosít Brüsszel Magyarországnak, elhanyagolható összegnek mondható például azokhoz a több milliárd eurónyi uniós forrásokhoz képest, amelyekről az előző év végén született megállapodás. Ennek ellenére érezhető volt, hogy a magyar kormány nagy jelentőséget tulajdonít az ügynek. A brüsszeli lap szerint ez azzal magyarázható, hogy a Fidesznek van egy nagy szellemi-kulturális bázisa is, amelyre az ügy kedvezőtlenül hatna.

"Nemcsak a Fidesz érdekkörét, hanem minden magyar hallgatót is érzékenyen érintene az Erasmus felfüggesztése, aki részt venne a programban" – mondta Martin József Péter. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a keddi Reggeli gyorsban beszélt, hogy szerinte a kormány előbb-utóbb meghátrál, mert a tét nagy. Erre utal az is, hogy az egyetemeket működtető alapítványokat – uniós nyomásra – közbeszerzés kötelessé tette a kormány.

"Nem nagyon lehet más vége az ügynek, mint hogy kivonjájk a fideszes politikusokat az alapítványi kuratóriumokból" – jegyezte meg, hozzátéve, nincs kétsége affelől, hogy olyan emberekkel töltik majd fel az így megürült helyeket, akik valamilyen módon a kormányhoz kötődnek.

Az Európai Unió azonban nagyon súlyos kritikákat fogalmazott meg, amelyre pánikszerűen reagál a kormány. Azonban Martin szerint az alapítványi modell egészében hibás, így arra számít, hogy további az EU további elvárásoktól teszi majd függővé, hogy újra elérhetővé váljon a program az érintett egyetemek számára.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Martin József Péterrel
2023.02.07., kedd 7:49
Riporter: Szénási Sándor