„Klubrádió
A lényeg

A kormány hajlandó lenne kitenni a minisztereket az egyetemi kuratóriumokból

6/02/2023 17:35

| Szerző: Klubrádió

A kormány támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben összeférhetetlen lenne miniszterek tagsága az egyetemi alapítványi kuratóriumokban – közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradó kérdésére hétfőn. Már a múlt héten is napirendre vették ezt a kérdést, de döntés nem született.

„Ennek egyik oka, hogy az Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés” – írták.

A válasz alapján a kormány arra számít, hogy a miniszterek nem lehetnének kuratóriumi tagok – írja a Rtl.hu. A portál szerint erre utalt egy hete Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszter is. Úgy fogalmazott: amikor tárgyaltak, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak az összeférhetetlenségnél, a miniszteri szint tűnik egyértelműnek.

Még a múlt hónapban derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat az Erasmus+ oktatási csereprogramra, valamint a kutatást és innovációt támogató Horizont Európa programra azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, a többi közt a Pécsi, a Szegedi és a Miskolci Egyetem is. Az úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumaiba és felügyelő bizottságaiba ültetett tagok között van Csák János, Lázár János Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály miniszter is.

Az Európai Bizottság szerint igencsak aggályos a felsőoktatás függetlensége szempontjából, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól. 

A 21 Kutatóközpont felmérése alapján a magyarok 66 százaléka visszahívná a politikusokat az egyetemi kuratóriumokból.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)