„Klubrádió
A lényeg

A fideszesek sem tartják jónak a "fideszesített" egyetemeket

7/02/2023 07:59

A magyarok 80 százaléka nem tartja elfogadhatónak, hogy politikusok ülnek több, “modellváltáson” átesett egyetem irányító testületeiben, írja a Népszava a Publicus Intézet felmérésére hivatkozva. A reprezentatív közvéleménykutatás szerint a megkérdezetteknek csak a 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével az egyetemi kuratóriumokban.

Nemrég jött ki a hír, hogy az egyetemek állami támogatásának jelentős része a vezetők fizetésére megy el, de ennél nagyobb bajok is vannak a politikusok vezette egyetemekkel.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
 
A fideszesített egyetemek mögött nincs egységes tábor
 
Tusnádfürdő, 2019. július 27. Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos). MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Pártmegoszlás szerint még a fideszesek relatív többsége is a jelenlegi gyakorlattal szemben foglaltalt állást, és csak a megkérdezettek harmada nevezte jónak a mostani gyakorlatot.

A többség (61 százalék) eleve azt sem tartja elfogadhatónak, hogy 21 magyarországi egyetemet a kormány magánalapítványi kezelésbe adott (ezeknek az alapítványoknak a vezető testületeibe ltetett be minisztereket, államtitkárokat, képviselőket, polgármestereket a kormány). További 4 százalékuk pedig úgy válaszolt, inkább nem tartja elfogadhatónak a fenntartóváltást. Ezzel szemben csak 14 százaléknyian helyeseltek hozzá, a szokásosnál magasabb, 21 százalék azoknak az aránya, akik nem akartak vagy nem tudtak válaszolni a kérdésre.

A Fidesz-KDNP szavazóinak 34 százaléka tartja helyesnek az alapítványi fenntartóváltást, míg 31 százalékuk szerint erre inkább nem lett volna szükség. Az ellenzéki szavazók esetében 85 százalék az elutasítók, 6 százalék a támogatók aránya.

Az EU válaszlépéseit, amellyel kizárták az alapítványi egyetemeket az uniós csere- és kutatási programokból a Fidesz-KDNP szavazóinak 73 százaléka nem tartja jogosnak, miközben az ellenzékiek 80 százaléka szerint inkább jogos volt az EU reakciója.