„Klubrádió
Esti gyors

Szakszervezet-elnök: '24 rosszabb lesz a magyar vasút életében, mint '23 volt

5/01/2024 18:57

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nem szeretnék vészmadár lenni, de szerintem rosszabb lesz, mint '23, bár nagyon szívesen tévednék ebben a kérdésben – mondta Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke az Esti gyors című műsorban arra a kérdésre, mire számít a magyar vasút életében 2024-ben.

2024. január 05. Esti gyors - részlet Meleg János 2024.01.05.
06:50
00:00

2024-ben is váratnak magukra azok a vasútberuházások, amelyek költségkímélés miatt elmaradtak 2023-ban és az azt megelőző években – mondta Meleg János. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint hogy ha a szükséges pénzek nem érkeznek meg pályafelújításra, vasúti kocsik és mozdonyok karbantartásra, illetve beszerzésére, akkor a mostani színvonal még nem a legalja a lehetségesnek. Bár szeretné, ha nem lenne igaza etéren – tette hozzá.

Mivel a szakszervezet hatásköre a saját alkalmazottainak munkakörülményeire terjed ki, ezért őket csak közvetetten érinti az a probléma, miszerint hat településen a beruházási stop miatt nem épültek a ledózeroltak helyére új állomásépületek, ezért az utasok a téli fagyok idején is a szabad ég alatt kénytelenek várakozni. Ugyanakkor a szakszervezet elnöke szerint megterhelést jelent a jegykezelők számára, hogy az utasok legtöbbszőr nekik fejezik ki a jogos nemtetszésüket. A túlórákból és a munkakörülményekből adódó stressz miatt valószínűbb, hogy elhagyják a pályát a jegykezelők, mint az alacsony bérek miatt – tette hozzá Meleg János.

A teljes beszélgetésta fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Meleg Jánossal
2023. január 05., péntek 18:44
Riporter: Selmeci János