„Támogassa
A lényeg

Hat település maradt állomásépületek nélkül

5/01/2024 12:40

| Szerző: Klubrádió

Hat településen ledózerolták a régi állomásépületeket, hogy új utasvárókat építsenek, de a beruházási stop miatt a téli fagyok idején is a szabad ég alatt várakozhatnak az utasok, mert a beruházásokat el sem kezdték.

Kétmilliárdos vasútállomás-felújítási programot indított két éve a MÁV, melynek a kulturált és modern utazókörnyezet megteremtése volt a célkitűzése, csakhogy ez hat településén egyelőre nem jött össze – írja hosszú cikkében a 24.hu, hozzátéve, hogy ezeken a helyeken ledózerolták a régi állomásépületeket, hogy új utasvárókat építsenek, de még most, a téli fagyok idején is a szabad ég alatt várakozhatnak az utasok, mert a beruházásokat el sem kezdték.

A lap rámutat arra is, hogy a kormányzati beruházási stop miatt állt le minden.

A tiszaalpári önkormányzatban tudtak ugyan a vasúttársaság építési terveiről, de Vancsura István polgármester elmondása szerint a település próbálta elérni, hogy átvehessék a régi épületet is, mert abban akár két garzonlakást is ki tudtak volna alakítani. Ez mindenesetre nem valósult meg, az épületeket elbontották.

Tiszaalpáron és a Hajdú-Bihar megyei Szerepen is a MÁV-ot hibáztatják a kialakult helyzetért, főként mert az utóbbi hónapokban érdemi választ sem tudtak kicsikarni a cégtől, így egyáltalán nem kaptak információt arról, mikor kezdenek bele az új épület megvalósításába.

Az állami vasúttársaság kétmilliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott a Miniszterelnökségtől a Magyar Falu Program keretében a vasútállomások fejlesztésére. A cél az volt, hogy a főbb közlekedési irányoktól távolabb eső térségekben is javítsák a hálózat színvonalát.

Tiszaalpár és Szerep mellett Nyírbogáton, Sárrétudvariban, Basahalmon és Püspökhatvanban le is bontották a régi állomást, az új építése azonban elmaradt.

A lap információira hivatkozva azt állítja, 2022 nyarán már a kiírás előtt állt a várókra vonatkozó közbeszerzés, de közbejött, hogy kormányzati szinten beruházási stopot rendeltek el, így ezt a hazai költségvetési forrásból finanszírozott projektet is leállították.

A MÁV szerint szó sincs arról, hogy állnának az elkészületek: elkészültek az épületek beltéri bútorai és raktárban állnak a biciklitárolók is, sőt az ügy a MÁV új igazgatóságtanácsát is megjárta, de a dolgok nem haladtak előrébb.