„Támogassa
A lényeg

Vasútfejlesztésről és hadiiparról szóló megállapodást is aláírt a török elnök és Orbán Viktor

18/12/2023 18:24

| Szerző: Klubrádió

Miközben Magyarország és Törökország eddig nem látott energetikai együttműködésbe kezd.

Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a török elnök. A találkozón kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek – számol be róla az Index. A kormányfő a konkrétumokról elmondta, huszonegyedszer találkoztak hivatalos formában, a kereskedelmi áruforgalom mértékét az elmúlt több mint tíz évben megkétszerezték, ötszáz török vállalat dolgozik Magyarországon, száz magyar vállalat Törökországban.

A török elnök Budapesten
 
A török elnök Budapesten
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke (j) egy Togg márkájú autót ajándékoz Orbán Viktor kormányfőnek (b) a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI/
 

"A magyarországi török befektetések számukban és értékükben is nőnek, a mai napon új területekre is kiterjesztették együttműködésüket. Vasútfejlesztési és hadiipari megállapodásokat is aláírtunk" – közölte a kormányfő, hangsúlyozva, hogy Magyarország számára Törökország fontos, nincs Magyarország biztonságban Törökország nélkül, a migrációt Törökország nélkül nem tudják megfékezni, az ukrán-orosz háborúban az egyetlen ország, amely eredményt tudott elérni béketeremtés ügyében az Törökország volt a gabonakérdésben, és a KFOR-erők parancsnokságát is épp most vette át Törökország.

Orbán Viktor az energiabiztonságot illetően hangsúlyozta, hogy Törökország segítette Magyarországot a földgáztranzitban, most pedig abban is megállapodtak, hogy nemcsak szállítanak Törökországon keresztül, hanem vásárolnak is Törökországtól, ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette.

2023. december 18. A lényeg (2023.12.18.) Szijjártó Péter
00:28
00:00

Erdogan barátjának nevezte Orbán Viktort, valamint hangsúlyozta, elkötelezettek, hogy elérjék a hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, ennek érdekében szeretnék ösztönözni a kölcsönös befektetéseket. A török elnök elárulta, hogy uniós ügyekről és a gázai fejleményekről is beszéltek. Törökország teljes mellszélességgel támogatja Magyarországot az uniós elnökség ellátásában, és sok sikert kívánnak ehhez.

Török miniszterekkel tárgyalt Szijjártó Péter
 
Török miniszterekkel tárgyalt Szijjártó Péter
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Mehmet Fatih Kacir török ipari és technológiai miniszter (b) és Ömer Bolat török kereskedelmi miniszter (b2) plenáris tárgyalása Budapesten, a minisztériumban tartott találkozón 2023. december 18-án.
Fotó: Illyés Tibor / MTI/Illyés Tibor