„Támogassa
Utópia

Sejtszintű zűrzavar, az MI korlátai

2/09/2023 07:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel a világon éles a verseny a bioinformatikában, a sejtszegmentálásra használt mesterséges intelligencia algoritmusai által biztosított mérőszámok elnevezéseiben komoly zavarok keletkezhetnek – véli Hirling Dominik, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) bioinformatikusa.

2023. augusztus 29. Utópia (2023. augusztus 29., kedd 19:00)
49:28
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A biológiai képfeldolgozás problémája, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazó algoritmusok összehasonlító mutatóit rendszerszinten félreértelmezik, ez pedig táptalajt adhat ahhoz, hogy mindenki a saját módszereit tüntesse fel legjobbként. Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) bioinformatikusai – Horváth Péter és csoportja – e meglepő és általánosan figyelmen kívül hagyott gyakorlati problémára világítanak rá a világ vezető módszertani folyóirata, a Nature Methods lapjain megjelent legújabb közleményükben.

"A cikk apropóját a sejtszegmentálás adja, amelynek lényege, hogy a mintákban sejteket a mesterséges intelligencia algoritmusának segítségével körülrajzolja, ezzel is megkönnyítve a tudósok dolgát" – mondta az Utópia adásában Hirling Dominik, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) bioinformatikusa. A szakember szerint a sejtek pontos lokalizációja azért fontos, hogy a betegségek előrehaladottságát pontosan fel tudják mérni, valamint, hogy mekkora a sejtek sűrűsége egy adott régióban.

A bioinformatika területe a különböző MI-algoritmusok miatt nagyon eltérő a világban. Az így keletkező versenyhelyzet a pontatlanság esélyeit is növeli. Erre a problémára figyeltek fel az SZBK kutatói. Ezek nagy része, hogy a folyamatosan fejlődő tudományágban számos mérőszámot másképpen neveznek el a világ különböző tájain.

A biológiai képfeldolgozás ma már nélkülözhetetlen az orvosi diagnosztikában és a személyre szabott gyógyászatban, ezért a probléma gyakorlati jelentősége messze nem elhanyagolható, hiszen ha nem a célnak legmegfelelőbb algoritmust választjuk, nem biztos, hogy kellő hatékonysággal nyerünk ki információt a mintából.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.08.29., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor