„Támogassa
Utópia

Természetes kísérlet: a viharcsináló vulkán

26/08/2023 07:05

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A villámok intenzitásának és eloszlásának változásai szoros kapcsolatban állnak a Hunga Tonga‒Hunga Ha’apai vulkán kitörése közben bekövetkező robbanásokkal. Bór József, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet munkatársa mutatta be a jelenséget.

2023. augusztus 22. Utópia (2023. augusztus 22., kedd 19:00)
49:42
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) Légkörfizikai csoportjának vezetésével egy nemzetközi csapat a Hunga Tonga‒Hunga Ha’apai vulkán tavaly januári kitörése során keletkezett felhő rendkívüli elektromos aktivitását vizsgálta – derül ki az ELKH közleményéből. A tanulmány a JGR Atmospheres neves amerikai szakfolyóiratban jelent meg.

"A földi elektromos hálózatokra nem volt szignifikáns hatása" – mondta az Utópiában Bór József. A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet munkatársa hozzátette, az aktivitás azokkal a műszerekkel is apró volt, amely a földi elektromos tér mérésére szolgálnak. Több állomás felvételeinek egyidejű elemzésével sikerült mindez. Megjegyezte, a légkör töltésváltozását először sikerült kimutatni, és mérni.

"A vulkánból kitörő felhő úgy működött, mint a piszkos zivatarfelhő. A víz három formában van jelen: jég, víz és részben olvadt állapotban." Ehhez jött a kürtőből kitörő magma és víz találkozása. A robbanás pedig természetes folyamatban töltéseket választott szét, kimutatható áram- és rádióhullámok mellett.

Az FI munkatársai rámutattak, hogy a villámok intenzitásának és eloszlásának változásai szoros kapcsolatban állnak a kitörés közben bekövetkező robbanásokkal, és segítségükkel következtetni lehet a kitörés dinamikájának részleteire.

"Egy természetes kísérlet tanúi lehettünk a vulkán segítségével, amelyre egyébként, mesterséges körülmények közt nincs lehetőség" – tette hozzá, kitérve arra, hogy a Föld elektromágneses mezeje nagyon dinamikus, így nehéz lenne nyomon követni a töltésváltozásokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.08.22., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor