„Támogassa
Utópia

"Az agy sejtcsoportokban kódolja az emlékeket"

13/08/2023 20:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A különböző típusú emlékek eltárolása is eltérő attól függően, milyen minőségű emléket tárolunk el. Nyiri Gábor, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Agykéreg-csoportjának vezetője folytatta az emlékképzésről szóló beszélgetést.

2023. augusztus 01. Utópia (2023. augusztus 01., kedd 19:00)
48:47
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Pár héttel korábban már szó volt az agy emlékteremtő képességéről. Nyiri Gábor, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Agykéreg-csoportjának vezetője akkor úgy fogalmazott: "A memória elraktározásának módját régóta kutatják, ez az egyik legalapvetőbb kérdés az idegtudományokban".

Ezzel kapcsolatban az a kérdés is felmerült, hogy lehet-e az agytörzsünk az evolúció során legrégebben kialakult része?

"Miután az agytörzs számos olyan alapvető létfontosságú autonóm funkciót szabályoz, mint a légzés, vagy a vérkeringés, úgy gondoljuk, hogy e a területnek kialakulása kulcsfontosságú a gerincesek esetében" – mondta az Utópiában Nyiri. Hozzátette, hogy az evolúciós során minden agyterület fejlődik, ezért mindez csak feltételezés. Az öntudattal kapcsolatban Nyiri kifejtette, az az egyik nézet, hogy az agytörzsben lehet. Erre abból lehet következtetni, hogy míg az agy számos területét érheti sérülés, adott esetben bizonyos területeket el is távolíthatnak, lényegi változás nem áll be, addig az agytörzs sérülése – ha nem létfontosságú területekért felelős terület sérül – jó eséllyel az öntudatunk elvesztését eredményezi.

A másik nézet szerint a személyiségjegyekért felelős sejtcsoportok a prefrontális kéregben találhatók. Ezek az evolúciós értelemben legfejlettebb, legújabban kialakult területek. Itt kapnak helyet az asszociációs képességért felelős sejtcsoportok.

Megismételte, hogy egy adott emlék rögzítése során bizonyos hippokampális fő sejteknek aktiválódniuk, míg másoknak gátlódniuk kell az adott emléknyom kialakításához. E sejtek aktivitásmintázata számos tényezőtől függ. Így például attól, hogy milyen érzékszervekből kapnak információt az agykérgen keresztül, és milyen belső folyamatokkal társulnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023. augusztus 1., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor