„Támogassa
Utópia

Őssejtektől az embriókig

24/06/2023 07:43

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Az emberi embrió még nem emberi lény. Emberi lényről attól a pillanattól beszélhetünk, hogy beágyazódott az anyaméhbe" – mondta a Klubrádiónak Dinnyés András kutató.

2023. június 20. Utópia (2023. június 20., kedd 19:00)
49:35
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Korábban az Utópia vendégeként a háromszülős embrióról beszélt Dinnyés András kutató. A BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője újabb fejleményekről számolt be. A Guardian hozta le a hírt, amely szerint a Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatóinak sikerült őssejtekből teljesen szintetikus emberi embriókat kreálniuk. Vagyis teljesen kihagyták az embrió létrehozásakor a spermium és a petesejt összeolvadásának régimódi lépését.

"Ezek alapján se nem szintetikus, se nem teljesen pontosan emberi embrionális képződményről van szó" – mondta a Klubrádiónak Dinnyés. Arról van szó, hogy állati és emberi embriókból létre tudunk hozni embrionális őssejttenyészeteket, alapvetően abból a sejtcsomóból, amelyekből később test kialakul. Ezekből embriókat is lehet létrehozni. Egerekben már kezdeti magzatok, szívkezdemények, érrendszer kialakulásáig jutottak el.

A világ első testi sejtből klónozott emlőse, a Dolly nevű birka esetében felnőtt sejtek visszaprogramozásával érték el, hogy embrionális sejtté váljanak, amelyből eleven egészséges élőlény jött létre. Dinnyés később vezette az intézetet, ahol a klónozást végrehajtották. Jelen esetben nem volt szükség visszaprogramozásra, bár Dinnyés nem zárja ki ennek lehetőségét sem.

A pluripotens őssejtek nem képesek extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas.

Olyan kutatási eszközről van szó, amely az embrió korai beágyazódási működését segíti megérteni. Egyéb célokra, emberi élet létrehozására – etikai aggályok miatt – jelenleg nem tervezik használni a technológiát.

"Az emberi embrió még nem emberi lény, függetlenül attól, hogy szervkezdemények már megjelennek. Emberi lényről attól a pillanattól beszélhetünk, hogy beágyazódott az anyaméhbe" – foglalta össze. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.

Utópia
2023.06.20., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor