„Klubrádió
Utópia

A kutyák agya nő a tenyésztéssel

10/06/2023 16:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A modern kutyafajtáknak több elvárásnak is meg kell felelniük, több elváráshoz kell alkalmazkodniuk, ez lehet az oka agytérfogatuk növekedésének – véli Kubinyi Enikő etológus, biológus.

2023. június 06. Utópia (2023. június 06., kedd 19:00)
51:37
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ELTE-n végzett kutatás szerint a farkastól genetikailag távolabb álló, modern kutyafajták relatív agymérete nagyobb, mint az ősi, több ezer éves fajtáké. Az agyméret növekedése nem köthető a fajták szerepéhez, sem életmenet jellemzőkhöz, ezért feltehetően a városiasodó, komplexebb társas környezet hatása – áll az Evolution című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

"Az jó kérdés, hogy miért lettek ilyen okosak a kutyák, de mégis amiatt kerültek elsőként az ember mellé, hogy 25 ezer évvel ezelőtt nagyon okosnak találtuk őseiket" – mondta az Utópiában Kubinyi Enikő biológus, etológus. Az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa, az MTA doktora hozzátette, sokáig azt feltételezték a tudósok, hogy mivel a farkasok agya nagyobb, mint az azonos méretű kutyáké, okosabbak lehetnek náluk, ezt azonban egyetlen tanulmány sem támasztotta alá.

A kutyák háziasításának folyamata során nagyon sok változás történt egyre gyorsabb mértékben. Ezek egyike a tüzelési szakaszok megduplázódása. Feltételezhetően ennek az lehet az oka, hogy kutyák agyának kisebb részét foglalta le a puszta túlélés. Másfelől az agyméret esetleges csökkenését is okozhatta.

Hozzátette, a kutyák agytérfogatának mérete azonban növekedni kezdett napjaink tenyésztése során. 

Megjegyezte, feltételezések vannak azzal kapcsolatban, hogy a kutyáknak több elvárásnak is meg kell felelniük, a komplexebb társas környezet, a városiasodás, a több szabályhoz, elváráshoz való alkalmazkodás okozta ezt a változást, ami minden modern fajtát érint.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.06.06., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor