„Klubrádió
Utópia

Kvantumállapotokkal üzenni

10/04/2023 10:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A kvantummechanikai rendszer érzékeny arra, ha megmérjük azt" – mondta Széchenyi Gábor, az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékének adjunktusa. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kommunikáció során azonnal lelepleződik minden lehallgatási kísérlet.

2023. április 04. Utópia (2023. április 04., kedd 19:00)
46:05
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) által vezetett konzorcium mintegy 3,5 milliárd forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium (KNL) fejlesztésére – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat oldalán.

A kvantumrendszerek fizikájában robbanásszerű fejlődés ment végbe az 1990-es évek óta, amelyet szokás a "második kvantumforradalomnak" nevezni. Ez a fejlődési szakasz korábban elképzelhetetlen új lehetőségeket és műszaki kihívásokat rejt magában a gazdaság és a társadalom számára.

"A kvantumtechnológia közel száz éve alakult ki. És csak a 21. században jutottunk el oda, hogy egyedi kvantumállapotokat tudjunk manipulálni" – mondta az Utópia legutóbbi adásában Széchenyi Gábor, az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékének adjunktusa. Hozzátette, ez a második kvantumforradalom legnagyobb vívmánya, amely egészen új megközelítéseket tesz lehetővé a kommunikációban, a különböző érzékelési technológiákban és az informatikában.

A kommunikáció fejlődése e tekintetben az egyik legszemléletesebb. Az eddigi technológia a klasszikus fizika és elektromágnesesség törvényeit követte, a kvantummechanika azonban az egyedi kvantumállapotok segítségével teszi lehetővé a kommunikációt. "A kvantummechanikai rendszer érzékeny arra, ha megmérjük azt" – mondta hozzátéve, hogy a mérés maga is befolyásolja a kvantumállapotot. Ez a kommunikációban azt jelenti, hogy ha valaki megpróbálja a "lehallgatni" a kommunikációt, azzal az állapot hordozta információt is megváltoztatja. Egyszerűbben a kommunikáció lehallgatásmentessé tehető.

Az ilyen állapotok lefordításához úgy nevezett kvantumkulcsok szétosztása szükséges, amelyet Magyarországon a BME és a Wigner tudott megvalósítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.04.04., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor