„Klubrádió
Utópia

Jön az oroszlán, fuss! – Az agyterületek kommunikációja

26/02/2023 17:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az agykéreg szűrt információkat küld a talamusznak, amely így a legfontosabb feladatra tud koncentrálni – mondta az Utópiában Acsády László neurobiológus.

2023. február 21. Utópia (2023. február 21., kedd 19:00)
49:58
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai egy eddig ismeretlen idegpályát fedeztek fel az agykéreg és az információk feldolgozásában legnagyobb szerepet játszó kéreg alatti agyi régió, a talamusz között. Minthogy az e területek közötti kapcsolat már sok évtizede az agytudomány egyik legkutatottabb témája, egy soha nem látott kommunikációs csatorna felfedezése valóságos szenzáció. Nem csoda, hogy az eredményeket a világ legfontosabb idegtudományi folyóirata, a Nature Neuroscience közölte – olvasható az MTA oldalán.

"Az agykéreg egy karfiolszerű szerv, amelynek belsejében van egy diószerű elem, ez a talamusz" – mondta az Utópiában Acsády László neurobiológus. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a kutatásért felelős csoport vezetője elmondta, hogy az agykéreg önmagában, az agy más területeihez való kapcsolódás nélkül működésképtelen.

Hozzátette, az agykéreg működéséről viszonlag sokat tudunk, de arról, hogy milyen folyamatok játszódnak le az emberi agy belsejében, csak minimális információink vannak. A talamuszon azonban minden kívülről érkező információ átmegy. Az agykéreg egy inger hatására döntést hoz. Például: "jön az oroszlán, futunk". Erről azonban egy teljes másolatot megkap a talamusz is. Ezt Acsády azzal magyarázta, hogy ilyen esetekben nem az egyéb feladatok, a táplálékszerzés, hanem a nyilvánvaló feladat, a túlélés.

A két agyterület kommunikációjának egy pályáját fedezte most fel a csoport. Olyan pályáról van szó, amely retikuláris, vagyis bizonyos gátlóképességgel, szűrt, priorizált információkat küld a talamusz felé. Ezt a járművezetés példáján keresztül mutatta be a szakember, ahol a látás kiemelt információkat továbbít az agynak például a hallott információkhoz képest. Nem tökéletes szűrő, hiszen, ha vezetés közben megszólal a telefon, a hallott információ lép elő a látott információ kárára, így aztán az ütközés kockázata nő.

Acsády elmondta, a felfedezett pálya működésének megértése az emberek esetében jellegzetes betegségek, Alzheimer- és Parkinson-kór gyógyításához is hozzájárulhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.02.21., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor