„Klubrádió
Utópia

Az elme játszótere és a képi fantázia hiánya

25/09/2022 19:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Vannak olyan emberek, akik számára a képi fantázia ismeretlen, gondolkodásuk során nem képeket felidézve alkotnak megoldásokat egy-egy problémára. Az afantázia természetéről Kovács Ilona beszélt.

2022. szeptember 20. Utópia (2022. szeptember 20., kedd 19:00)
51:21
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ELKH-ELTE-PPKE Serdülőkori Fejlődés Kutatócsoport vezetője és az ELTE PPK egyetemi tanára, Dr. Kovács Ilona irányításával, online kérdőíves módszer alkalmazásával végzett vizsgálat keretében a kutatók az emberi képzelet működésének az életkorral összefüggő változását tanulmányozták. Azt találták, hogy a képzelet élénksége 12 és 60 éves kor között az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Az eredmények arra utalnak, hogy a felnőttkorban jelentkező fejlődési afantázia – a képzelet az ELKH honlapján.

Kovács Ilona az Utópiában azt mondta hogy a képi képzeletről van szó, mely az érzékszervek romlásával is összefüggésben állhat. Az MTA levelező tagja hangsúlyozta, ez nem azonos az elbutulással. Szerinte inkább arról van szó, hogy a kor előrehaladtával az absztrakt gondolkodás képességével ellensúlyozza az elme a képi, perceptuális képzelet csökkenését. Az agynak van egy ingerfüggetlen része, "egy belső játszótere", ahol szinte mindennek jut hely, a korral viszont változnak azok a "játékszerek", amelyeket az elme szabadon használ fel. Ez a fejlődési afantázia.

Az általános értelemben vett afantázia, a képi képzeletre való képesség hiánya. Utalnak arra jelek, hogy vannak olyan emberek, akik így születtek. Ilyen esetben nem az ember képtelen felidézni olyan képi emlékeket, amelyek alapján tájékozódni tud élményekről. A képesség hiányával is együtt lehet élni, nem jelent következésképp betegséget, az emlékezés és a kreatív folyamatok egyedenként eltérőek lehetnek. Az afantáziával élő emberek "képmentesen" gondolkodnak, gondolkodásuk mechanizmusa más. Művészek számoltak be olyanról, hogy az alkotófolyamat során nem egy előre leképezett, elképzelt illusztráció alapján dolgoznak, hanem a munkafolyamat során beható ingerek alapján alakítják műveiket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.09.20., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor