„Klubrádió
Utópia

A csapadék elkerüli a forró nyarat

28/08/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Éves átlagban nem csökkent a csapadék mennyisége, csak a nyári hónapokban nem esett. Ez, valamint a klímaváltozás okozza a szokatlan aszályt – véli Engloner Attila. Az Ökológiai Kutatóközpont csoportvezető tudományos főmunkatársa szerint ennek tudható be, hogy hosszabbak az esőzések is hevesebbek.

2022. augusztus 23. Utópia (2022. augusztus 23., kedd 19:00)
50:32
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az aszály sújtotta Európa egyes részei további három hónapig a szokásosnál melegebb, szárazabb időszak elé nézhetnek – figyelmezett jelentésében az Európai Unió szerdán.

Ez alól természetesen Magyarország sem jelenthet kivételt, az utóbbi 100 év legaszályosabb időszakáról számolnak be itthon. Engloner Attila, az Ökológiai Kutatóközpont csoportvezető tudományos főmunkatársa elmondta, az idei aszály több tényező eredménye.

A klímaváltozás mellett, súlyos tényező az is, hogy nem képződött csapadék sem. Éves szinten – bár az átlagos csapadékösszeg nem változott – a csapadékos napok száma csökkent. Kifejezetten a meleg hónapokban maradtak el az esőzések. Ez az eltolódás okozza az igazi gondot a szakember szerint. A mezőgazdasaságot ezek a körülmények sújtják.

 
Képkocka A sivatag, ahol élni fogunk című dokumentumfilből
 Fotó: Youtube
 

Van azonban más probléma is, amely az aszályhoz ízesül. Az állóvizek, lassan folyó víztestek növényzetének, nádasinak pusztítása a hullámzás jelentette partpusztuláson kívül, az egyes halfajok ívóhelyeinek fogyatkozását is jelenti. Emellett a nádasok biokémiája nagyban hozzájárul, például a Balaton víztisztulásához. Ezt többnyire a vízszint stabilizálásával is próbálják megoldani, de ez nem jelent megoldást, mert a nádasok vízszintingadozáshoz szoktak, oxigénigényüket is ehhez igazították. E probléma megoldása az aszály miatt különösen fontossá vált.

Rendkívüli algásodás a Balaton délnyugati részén
 
Algásodás a Balatonon
Fotó: Varga György / MTI
 

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Duna vízszintje augusztus 11-én 89 centiméterre apadt a fővárosi vízmércénél. (Azóta persze javult a helyzet.) Ezzel kapcsolatban Engloner igekezett eloszlatni az aggodalmakat, nem kell tartani attól, hogy veszélyeztetné a foló vízállása a lakosság ellátását.

Arra is kitért, hogy a Nemzeti Víztudományi Program Magyarország vízügyi problémáit, és azokra mérnökök, ökológusok által alkotott tudományos kutatási öteleteket mutatja be. Más kérdés hogy a kormány ezekből mit tud megvalósítani, ehhez Engloner szerint a kutatóknak már nincs közük.

Azt hozzátette, hogy nagyon gondosan ki kell válogatni a megoldásokat, mert minden bizonyos víztesteket óvó tervnek lehetnek olyan következményei, amelyek más víztestekre károsan hat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.08.23., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor