„Klubrádió
Utópia

Régi látogató - Korszakok után tér vissza hozzánk egy üstökös

8/01/2023 21:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös január végén, illetve február elején észlelhető lesz. Érdekessége, hogy legutóbb az ember történelmének hajnalán, az őskorban járt utoljára a Föld közelében.

2023. január 03. Utópia (2023. január 03., kedd 19:00)
44:57
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

2023 január végén és február elején érkezik látogatóba a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, melynek nevén kívül az is az érdekessége, hogy a csillagászok szerint az égitest 50 ezer év alatt kerüli meg a Napot. Legutóbb akkor haladt el a Föld mellett, amikor az ember kezdett elterjedni Európában és Ázsiában a felső paleolitikum idején.

"Szerencsére az üstökös csak látványosságként tér vissza" – állítja Szabó Róbert. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója hozzátette, hogy jó eséllyel szabad szemmel is megfigyelhető lesz, kis fényszennyezés mellett.

Arra a kérdésre, hogy a víz is üstökös formájában juthatott-e a földre, Szabó elmondta, hogy a jelenlegi tudományos álláspont szerint a Föld eleve vízgazdag közegben keletkezett. Ezt a feltételezést a tudomány arra építi, hogy a hidrogén mellett izotópjai, a deutérium és a trícium is jelen vannak, az elemek aránya pedig arra utal, hogy eleve bírt a bolygó bizonyos vízmennyiséggel.

A tudós hozzátette, hogy az eseményre a tudományos világ is felkészül, minél több információt szeretnének szerezni az üstökös összetételéről. Az üstökösök magja legfeljebb akkora lehet, mint a Gellért-hegy, extrém kivételektől eltekintve. A csóvája pedig hosszan eloszló, nagyon ritka anyag, ezek alapján valószínűtlennek tartja, hogy víz nagy mennyiségben üstökössel csapódott volna a Földbe.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.01.03., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor