„Klubrádió
Utópia

"Érthetetlen, hogy nekünk az azeri szélenergia kell"

4/02/2023 21:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Magyarországon jobbak a szélviszonyok, mint Azerbajdzsánban, ezért nehezen érthető, hogy Magyarország több ország érintésével éppen Azerbajdzsánból szerezne szélenergiát – véli Tóth Boldizsár.Az Energoplan vezetője szerint gazdaságilag is veszteséges a megállapodás.

2023. január 31. Utópia (2023. január 31., kedd 19:00)
48:12
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Alijev azeri elnökkel, akivel "magasabb szintre emelték az együttműködés szintjét." Mégpedig azért, mert mindkét ország jól látja, hogy "nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek".

Brückner Gergely újságíró padig azt mondta a Reggeli gyorsban: "két vágyálom van a csőben" - mondta a kormányzati tervekről: Az egyik a Paks2 atomerőmű megépítése, a másik pedig az azerbajdzsáni zöldáram, ami Brückner szerint egyelőre inkább csak vágyálomnak tűnik.

Az energia szállításának. módjairól Tóth Boldizsár beszélt az Utópia műsorában. Az Energoplan vezetője szerint az Azerbajdzsánnal kötött megállapodás több szempontból is gyanús.

"Energetikai szemszögből vannak kifogásaink a megállapodással kapcsolatban" – mondta. Tóth szerint az energia szállítása során távolságtól függő veszteségekkel kell számolni. Legkevesebb 2000 kilométeres, tö távolságról van szó, egy részét kábelen, másik részét pedig vezetéken szállítanák Magyarországra.

Tóth azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Globális Szélenergia Atlasz adatai azt mutatják, Magyarországon jobbak a szélviszonyok, mint Azerbajdzsánban

 
Magyarország és Azerbajdzsán várható szélviszonyai
Fotó: Global Wind Atlas
 

Gyengébb szélenergiakapacitású területről hoznánk, nagyon drágán, veszteségesen szélenergát a jobb környezeti adottságú Magyarországra, ahol jelenleg tiltott a szélenergia, és nem tudni feloldják-e. Tóth becslése szerint minimum 2-3000 megawatt szélkapacitást létesítsenek. Hozzátette, hogy itthon a szélenergia előállításának költségei hazai vállalatokhoz kerülnének, amely gazdaságilag fontos előnyt képezne.

Ezek alapján Tóth is csak arra tud következtetni, hogy a kormány valamilyen más okból igyekszik a nyilvánvalóan kedvezőtlen megállapodás mellett kitartani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.01.31., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor