„Klubrádió
A lényeg

Exportálja a megújuló energiát Magyarország

20/12/2022 11:51

| Szerző: Klubrádió

A dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. egyebek mellett nagy tételben állít elő bioüzemanyagot, ezt azonban külföldön értékesíti. A kormány eddig lépett kapcsolatba a céggel, noha állításuk szerint függetlenedni szeretnének, az energia szektorban.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán Bukarestben négyoldalú megállapodást kötött, amelynek alapján földalatti, illetve a Fekete-tenger mélyén áthaladó vezeték kiépítésével azeri zöld alternatív forrásból, konkrétan szélenergiából származó áramot szállítanak majd az Európai Unióba.

Ugyanakkor a magyar energiaszakértők kétlik, hogy annyira zöld és annyira biztonságos lenne a Brüsszel támogatása mellett Azerbajdzsánnal megkötött áramszállítási ügylet.

Ehhez képest zavarbaejtő körülményre hívja fel a figyelmet a Telex cikke. A dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. 20 másodpercenként feldolgoz egy tonna kukoricát. Elsősorban bioüzemanyagot gyárt belőle, de hatalmas mennyiségű állati takarmányt, élelmiszer-alapanyagot és biogázt is termel. A társaság döntően magyar kukoricát használ.

Az így nyert energiát azonban külföldön értékesíti. És bár a kormány állítása szerint – más uniós tagállamokhoz hasonlóan –szeretné orosz energiafüggését csökkenteni, eddig nem vette fel a kapcsolatot a legnagyobb magyar, egyébként ír hátterű céggel.

Pedig a cég portfoliója figyelemreméltó: a kukoricaszemeket száz százalékban feldolgozva valójában hat fő terméket gyárt.

  • Évi 540 millió liter bioetanolt,
  • 325 ezer tonna állati takarmányt (magas fehérjetartalmú, szárított kukoricatörkölyt),
  • illetve kiegészítésként kukoricaolajat,
  • emberi fogyasztásra szánt biotermékeket,
  • az orosz földgázt helyettesítő biogázt és növényi eredetű szerves trágyát.