„Klubrádió
Utópia

Evolúciós hullámvasút

19/03/2023 09:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A fonaltelepektől a komplexebb termőtestes gombák miért redukálódnak egysejtű gombákká? Ezeket az átmeneteket kutatja a Nagy László vezette Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységének csoportja.

2023. március 14. Utópia (2023. március 14., kedd 19:00)
40:54
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A European Research Council (ERC) a 2022-es Consolidator Grant közétette, nyerteseinek névsorát, amelyben idén két magyar kutató neve is szerepel. Az évente meghirdetett pályázat célja, hogy támogassa a legkiválóbb európai kutatókat kutatócsoportjuk fejlesztésében és kutatási témájuk kiteljesítésében – derül ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) közleményéből.

"A pályázat egyik sajátossága, hogy a megnyert támogatás teljes összegének és csoportosításának túlnyomó része felett a csoportvezető rendelkezhet" – mondta az Utópia adásában Nagy László. A Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységének csoportvezetője – aki másodszorra nyerte meg a pályázatot – elmondta, ettől függetlenül a pályázattal együtt öt évre előre meg kellett terveznie, hogy milyen műszereket szerez be a kutatócsoport, valamint milyen kísérleteket és tudományos szolgáltatásokat vesz igénybe.

A gombák iránti érdeklődése és rajongása gyerekkorában kezdődött. "Nagyon egészséges élelmiszerről van szó, amely az állati húsokkal megegyező aminósav-összetétellel rendelkezik, ellenben sokkal kisebb szén-dioxid lábnyom mellett állítható elő" – mondta Nagy, hozzátéve, hogy egészséges és a környezet számára is hasznos élőlényről van szó.

A gombák legelterjedtebb formája a fonalas telepek, vagy micélium. Ilyen a penész. Ezek az evolúció során sokkal komplexebb  termőtestképző gombákká. Ilyenek a csiperke és laskagomba. Ugyancsak az evolúció során redukálódtak, és megjelentek az egysejtű gombák, amelyeket élesztőként ismerünk. E két változásnak, a komplex forma és a redukálódásnak a folyamatát vizsgálja a kutatócsoport.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia/interjú Nagy Lászlóval
2023. március 14., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor