„Klubrádió
Utópia

Az őszinteség ára

21/01/2023 20:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mit jelent az őszinteség magas költsége? Tudnak-e hazudni az állatok? Tudósok az állatok kommunikációs játékokban használt szignáljainak őszinteségét kutatják. Erről beszélt Számadó Szabolcs az Utópia műsorában.

2023. január 17. Utópia (2023. január 17., kedd 19:00)
48:13
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A szignálok megbízhatósága központi kérdés a kommunikáció evolúciójának egyik központi kérdése. A Zahavi féle Hátrány Elv szerint az őszinteséget a szignálok egyensúlyban fizetett (magas) költsége tartja fenn, enélkül a csalók elterjednek, és a kommunikáció összeomlik. Elméleti modellek hasznosak voltak a kommunikáció logikájának a feltérképezésében. Azonban a Hátrány Elv elemzését megnehezítette az a tény, hogy az ún. 'egyensúlyi  költségfüggvényt' nagyon nehéz kiszámolni ezekben a modellekben. Ebben a cikkben egy általános megoldóképletet adunk, melynek segítségével bármilyen páros aszimmetrikus kommunikációs játék őszinte evolúciós egyensúlyának feltételét ki lehet számolni – jelent meg egy publikáció az ELKH oldalán.

"A természet nem antropomorf, nincs az emberi értelemben vett mögöttes terv abban, hogy például a pávakakasoknak színes faroktollaik, a szarvasoknak agancsaik vannak" – állítja Számadó Szabolcs biológus, az MTA tudományos  munkatársa.

Az egyes fajokon belüli diverzitás sokkal inkább a külső tényezők miatt alakulhatott ki. A madaraknál a csőr formáját a faj számára elérhető táplálék határozza meg.

Számadó szerint ezeknek az egyediségeknek lehet oka a szexuális szelekció is, példaként emelte ki egyes fajok díszeit, amely alapesetben a nőstény egyedek számára szolgál figyelemfelhívásként.

A műsorban kitért Richard Dawkins evolúcióbiológus Az önző gén című művére, amelyben az élőlények génjeibe kódolt képességekről is szót ejt a szerző. Ha egy egyed előnyt tud szerezni egy másik lény megtévesztésével, akkor ösztönösen megteszi.

Számadó szerint nem arról van szó, hogy hazudnak ezek a lények, inkább pontatlan szignálokat adnak ki. "Vannak olyan példák, mint a nagyfülű naphal. E faj esetében kétféle típusú hímet különböztetünk meg. Az egyik a territoriális, fészeképítő, a másik a nőstényekre hasonlít, amelynek stratégiája, hogy megtévesztve a territoriális hímet bejusson a fészekbe és az ott lévő ikrák egy részét megtermékenyítse" – tette hozzá.

Az őszinteségi egyensúly ennek tükrében egy "őszinteségi árat" határoz meg, amelynek lényege, hogy a félrevezetések, akár szándékosak, akár önkéntelenek ne okozzák a kommunikáció összeomlását egyedek közt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.01.17., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor