„Klubrádió
Utópia

Akinek két anyja van – a háromszülős eljárás

29/05/2023 08:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A háromszülős eljárás jelenleg úgy működik, hogy egy harmadik személy, egy nő petesejtjének mitokondriális DNS-ét ültetik be az anya petesejtjébe – mondta Dinnyés András.

2023. május 23. Utópia (2023. május 23., kedd 19:00)
48:04
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

2016-ban született a világon az első gyerek, aki háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel jött a világra – számolt be az esetről a New Scientist.

A gyermek genetikai állományának nagy része szüleitől, egy kis töredéke, az úgynevezett mitokondriális DNS pedig donortól származik. Így két biológiai anyja és egy biológiai apja van.

A beavatkozásra az anya súlyos genetikai betegsége miatt volt szükség, amelyet átörökíthetett volna az utódra. Aztán 2019-ben Görögországban, 2023-ban pedig Nagy-Brittaniában is született háromszülős baba.

"Nem pontos a kifejezés, hiszen a megtermékenyülés folyamatában a az anya petesejtje és az apa hímivarsejtje vesznek részt" – mondta az Utópia műsorában Dinnyés András kutató. A BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője szerint a lombikprogramok az első, ma 45 éves lombikbébi születése óta (1978. július 25.) még mindig sokan idegenkednek a technológiától. Ezért különösen fontosnak tartja, hogy tisztázzuk az ilyen speciális eseteket.

A mitokondriális rendellenesség nagyon ritka, és jellemzően nőknél jelentkezik, már csak azért is, mert az apa mitokondriális DNS-e a megtermékenyítést követően eltűnik. A problémát egyszerű genetikai vizsgálat ki tudja mutatni.

A háromszülős eljárás jelenleg úgy működik, hogy egy harmadik személy, egy nő petesejtjének mitokondriális DNS-ét ültetik be az anya petesejtjébe. 

A technológia első sorban nem is az emberi utódnemzést hívatott elősegíteni, hanem a kihalófélben lévő állatok megmentését célozza.

A technológia újkeletű, sokan ellenzik, aggályosnak tartják ezt a beavatkozást. Dinnyésnek a lombik program hajnalán is használt "Frankenbébi" kifejezés jutott eszébe. "Az azóta született 7 mikllió lombikbébi köszöni szépen jól van" – tette hozzá. A háromszülős megoldást egyelőre mégsem vezetné be, hiszen sok mindent nem tudunk még.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.05.23., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor