„Támogassa
Utópia

"Eltart még egy darabig, mire aszteroidákon bányászhatunk"

17/06/2023 07:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Még nagyon sok technológai fejlesztésre van szükség, a vélhetően sok tonnányi nyersanyag kibányászsásához egy aszteroidán – véli Szabó Róbert csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója hozzátette, a Földre való visszatérés, a rakománnyal terhelt szállítóeszköz lassítása is megoldásra váró probléma.

2023. június 13. Utópia (2023. június 13., kedd 19:00)
50:10
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Idén októberben indulhat el a NASA Psyche küldetése – írja a Space.com. A misszió eredetileg egy évvel korábban startolt volna.

A 24.hu összefoglalója szerint a NASA tavaly fedezte fel, hogy problémák vannak az űrszonda repülési szoftverével, ekkor döntöttek úgy, hogy el kell halasztani a felbocsátást. A küldetésért felelős NASA és JPL felállított egy vizsgálóbizottságot, amely megállapította, hogy a JPL-nél felmerülő munkaerő-problémák, illetve egyéb tényezők, például a Covid-19 okozta fennakadások álltak a csúszás hátterében.

A legújabb vizsgálaton a JPL és a Psyche is jól szerepelt. A. Thomas Young, a bizottság vezetője szerint arra jutottak, hogy a 2023-as cél nagyon is megvalósítható, és a sikeresség esélye magas.

A misszió célja egy ritka, magas fémtartalmú, azonos nevű aszteroida, a Psyche megfigyelése.

"Rengeteg probléma felvetődhet egy ilyen bolygó kibányászása esetén" – mondta az Utópia adásában Szabó Róbert. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója megemlítette, nagy mennyiségről van szó a Psyche esetében. Összehasonlításul az első Hold-missziók siorán a néhány tíz kilogram holdi kőzetet, pár grammos minták formájában sikerült a Földre hozni összesen.

A Psyche esetében sok tonnányi rakományról lehet szó, amelyet pályára kell állítani, és biztonságosan eljuttatni a Földre. "Amikor nagy sebességgel közlekedünk a Naprendszerben több nehézséggel is számolni kell. Például a hajótest és a rakomány tömegét, biztonságosan le kell tudni lassítani" – mondta Szabó. Ellenkező esetben az érkezés során megsemmisülne a rakéta. A rakéta indulásához képest amely nagy kezdő energiafelszabadulással hagyja el a légkört, pont fordtva működik az érkezés, lassulnia kell, amely ugyancsak energiaigényes folyamat.

Hozzátette, nem elhanyagolható tényező a távolság sem.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.06.13., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor