„Támogassa
Utópia

Planktonok, mint a túlélés eszközei

1/07/2023 16:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A térbeli biztosítás hipotézis azt vizsgálja, ha például környzetszennyezés miatt leromlik egy élőhely, a környező élőhelyek képesek-e helyreállítani a károsodott élőhelyet az ott élő élőlények terjedésével – mondta Vad Csaba.

2023. június 27. Utópia (2023. június 27., kedd 19:00)
43:51
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének (ÖK VÖI) munkatársai Vad Csaba vezetésével egy nemzetközi együttműködésben végzett kutatásban arra keresték a választ, hogy mennyire ellenállóak az állóvízi ökoszisztémák egy hőhullám negatív hatásaival szemben. Szintén vizsgálták, hogy a környező élőhelyekről történő diszperzió, azaz más fajok érkezése képes-e gyorsítani az ökoszisztémák helyreállását. Az eredményeket bemutató tanulmány az egyik vezető nemzetközi ökológiai szakfolyóiratban, a Global Change Biologyban jelent meg.

"Bármilyen vizi élőhelyen az hogy milyen életközösség alakul ki, az nagyban függ attól, hogy a környezetében milyen élőhelyek vannak" – mondta az Utópia adásában Vad Csaba. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének Plankton-ökológiai Kutatócsoport csoportvezetője hozzátéve, hogy az élőhelyek közt van bizonyos szintű átjárás.

A térbeli biztosítás hipotézis azt vizsgálja, ha például környzetszennyezés miatt leromlik egy élőhely, a környező élőhelyek képesek-e, és ha igen, milyen mértékben képesek helyreállítani a károsodott élőhelyet.

"Ha egy faj akár kipusztul az élőhelyfoltból, más, a stresszhatásnak jobban ellenálló faj érkezése helyreállíthatja az ökoszisztémát" – tette hozzá.

A kísérlet során planktonokat figyeltek meg, a planktonközösségekkel végzett kísérletük során a kutatók megállapították, hogy a hőhullám drasztikusan csökkentette a plankton mennyiségét, az elsődleges fogyasztó zooplanktonra – például a vízibolhákra – gyakorolt negatív hatása miatt. A környező élőhelyekről történő diszperzió e kutatásban csak limitált hatásúnak bizonyult, és kizárólag a lebegő algák ‒ fitoplankton ‒ növekedését befolyásolta némileg pozitívan.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.06.27., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor