„Klubrádió
Útszélen

Matúra – Józsa Márta jegyzete

14/05/2023 12:01

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Azt mondják bátor kiállású tanáraik, hogy ez a generáció nagyon rossz lelkiállapotban van. A gyerekek szoronganak, tanácstalanok, elvágyódnak és szeretnék jobbnak látni a világot.

2023. május 14. Útszélen-részlet (2023.05.11. Józsa Márta jegyzete)
02:19
00:00
„…életünkről, a drága és visszahozhatatlan ifjúságról van szó s bűvös doboz ez a könyv, melyet ha a fáradtság és elmélázás csöndes óráiban fölnyitunk, fanyar és édes gyantájú illat árad belőle, a fenyőfás és napsütötte domboldal illata, ahova a matúrára készülődés régi, arany délutánjain heveredtünk le.”

Idézet volt, így írt Tóth Árpád Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című könyvéről 1916-ban. A matúra korabeli iskolai szlengben érettségit jelent, Tóth Árpád pedig sok minden mellett idei érettségi tételt.

Aki idén maturál, az már NER korában kezdte az elemit, jellemzően még a világjárvány előtt került középiskolába, másodikos korában karanténba zárták, harmadikos korában kitört a háború, nem sokkal a ballagás előtt pedig arról olvashatott, hogy emitt a szomszédban diák mészárolt hozzájuk hasonló diákokat. Olyan fegyverrel, vagy legalábbis mentalitással, amelynek van köze a kilencvenes években elszenvedett délszláv háborús traumákhoz.

Semmi jelét nem látni annak, hogy volna ebben az országban bárki felelős, aki belenézett volna az idézett naptárba. Aki kiszámolta volna, hogy mekkora teherrel üldögélnek most tudásukról számot adandó ezek a tizennyolc-tizenkilenc éves fiatalok. Akiknek legjobbjai mondjuk tíz-húsz év múlva remélhetőleg nem valamennyien a külföldi elitbe tagozódnak be, csak akad közülük olyan, aki itthon is tanítja gyerekeinket, irányít valamit, egy múzeumot, egy gyárat, egy önkormányzatot. Szülei közelében marad, nyaral a leggazdagabb magyar által még nem einstandolt és le nem betonozott Balatonon – vagyis a maradékán. És hátha már legalább nem az ő pénzükből építik majd a kerítést, amely mögé bezárnak valamennyiünket.

Utópiának hangzik, de hadd legyek optimista. Azt mondják bátor kiállású tanáraik, hogy ez a generáció nagyon rossz lelkiállapotban van. A gyerekek szoronganak, tanácstalanok, elvágyódnak és szeretnék jobbnak látni a világot. Ebbe kellene kapaszkodnunk. Fel kellene ismernünk egy segítséget kérő nemzedéket, vagyis a jövőt. És megbecsülnünk a boldog keveseket, akik azért dolgoznak, hogy igenis legyen az életben minél több értelem és lehetőleg móka is.

Címlapi kép: érettségi 1972. Forrása: Fortepan / Péterffy István

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. május 11-i adásában hangzott el.